Održan zadnji ovogodišnji Malin in Medulin-Taste the Tradition

DVODNEVNA MANIFESTACIJA POSVEĆENA OŽIVLJAVANJU RIBARSKE TRADICIJE
Nakon uspješne ljetne sezone tijekom koje je festival održavan svake srijede u mjesecu kolovozu, tijekom protekla dva dana, 9. i 10.10.2017. održan je zadnji ovogodišnji Malin in Medulin Fest- Taste the Tradition. Dvodnevna manifestacija posvećena oživljavanju ribarske tradicije i povećanju svijesti o važnosti mora i njegovog očuvanja održala se na novoobnovljenoj medulinskoj rivi pored Malina. Ovoga puta u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvu 'Istarska batana' uz potporu općine Medulin, festival je privukao veliki broj posjetitelja koji su imali prilike uživati u bogatom gastro - edukativno – zabavnom programu.

Prvi dan manifestacije, ponedjeljak 9.10.2017., bio je posvećen djeci predškolske i školske dobi koja su nakon odlično osmišljene predstave u izvedbi Istra Inspirita imala prilike pobliže upoznati i žive morske organizme uz biologa Nevena Ivešu. Osim zanimljivosti o morskim mačkama, ražama, škarpinama i njihovim jajima, djeca su imala prilike čuti i važne informacije o očuvanju mora te se okušati u vezivanju ribarskih čvorova uz graditelja brodova Marina Kuzmanića. Nakon upoznavanja sa morskim organizmima, djeca su zajedno sa svojim roditeljima i biologom Nevenom Ivešom pustila sve ribe natrag u svoje stanište – more. Unatoč prohladnim večernjim satima djeca su i nakon zanimljivog morskog programa ostala kod Malina i izrađivala umjetničke slike pod vodstvom udruge MedulinArt. Program je trajao do 20:00 sati i razveselio prije svega one najmlađe, ali i njihove pratnje.

U utorak 10.10.2017. održao se drugi dan manifestacije 'Malin in Medulin Fest' sa početkom u 18.00 sati. Kako je ova večer bila kulinarske tematike, program je započeo gastro sučeljavanjem tradicionalne i moderne kuhinje u izvedbi g. Damira Draguna iz restorana Candis-2, Davida Skoka iz restorana Batelina te Hook and Cook Medulin. Glavna namirnica sučeljavanja bila je škombra, a posjetitelji su ju mogli probati u varijanti s roštilja, mariniranu i kuhanu te u sklopu fishburgera. Unatoč pokušajima određivanja 'pobjednika', posjetitelji nisu mogli odlučiti koje im se jelo više svidjelo te možemo zaključiti kako kvaliteta jela ne ovisi o starosti recepta već o vještini kuhara i načinu pripreme. Kako bi gastro sučeljavanje bilo još zanimljivije pobrinula se ekipa iz Istra Inspirit-a koja je ponajviše oduševljavala najmlađe posjetitelje koji su sa divljenjem i strahopoštovanjem promatrali diva na štulama. Kako je sunce odlazilo, u sumrak je lokacija ispred Malina sama po sebi postala savršena bina za poznati istarski duo – Irenu i Maura Giorgi koji su prisutne oduševili inspirativnim odabirom pjesmama i jednakom takvom izvedbom. Nakon Irene i Maura, binu je preuzela grupa Sakramenski iz Medulina čiji najmlađi članovi još idu u školu. Unatoč mladosti, posjetitelje su oduševili glazbom i vokalom te na najbolji mogući način zaključili zadnju večer druženja ispred našeg Malina, priopćili su iz LAGUR-a ISTARSKA BATANA.

(rex)

Facebook komentari