U Vinkuranu održan sastanak o temi ŽCGO Kaštijun

SASTANAK ČLANOVA INICIJATIVE "ČIST ZRAK - DUGA LJUBAV" I SABORSKOG ZASTUPNIKA MOSTA MARINA MILETIĆA
Prošli petak, 21. kolovoza, u popodnevnim je satima u Vinkuranu održan sastanak članova inicijative "Čist zrak - duga ljubav" s gostima iz Rijeke, a povodom poziva saborskog zastupnika Mosta Marina Miletića koji je izrazio želju da mu građanska inicijativa "Čist zrak - duga ljubav" detaljnije prezentira probleme mještana vezano uz rad ŽCGO Kaštijun. Sastanku su također prisustvovali predstavnici Eko stožera Marišćina koji su prenijeli svoja dragocjena iskustva u borbi protiv zagađivača. Oni se već devet godina bore sa smradom koji je, kako su rekli, u početku bio samo ljeti, dok je danas prisutan kroz cijelu godinu.

Nakon poduljeg konstruktivnog razgovora i razmjena informacija s obje strane Miletić je izrazio želju da pomogne u rješavanju situacije s Kaštijunom te je inicijativi prezentirao što će kao saborski zastupnik učiniti da se problem Kaštijuna i riješi.

Istog stava je bio i županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić, koji je također okupljenima ukratko prepričao njihovu višegodišnju borbu sa ŽCGO Marišćina, te je ujedno stavio naglasak na jedan od glavnih problema i prioriteta u rješavanju smrada, a to je prestanak dovoženja i obrade bio-otpada u postrojenje Kaštijun.

Osim toga, Katalinić je upozorio i na moguće ostale neželjene posljedice rada ŽCGO Kaštijun, a za primjer je naveo i informaciju koju su dobili neformalnim putem kako je dio zaposlenih u ŽCGO Marišćina već obolio i u njihovim tijelima su pronađeni kancerogeni spojevi nastali tijekom rada u ŽCGO Marišćina.

Tom prilikom članovi inicijative i njihovi gosti izmijenili su niz konkretnih prijedloga, primjera i zauzeli odlučan stav da se udruže i poduzmu konkretnije akcije čime bi se pokušalo riješiti problem regionalnih zagađivača koji ne rade u skladu s propisanim uvjetima, a nadasve ne rade u skladu sa stalnim obećanjima politike i Uprava postrojenja, kako na Kaštijunu tako i na Marišćini.

Inicijativa "Čist zrak - duga ljubav" ujedno je odlučila pozvati političare svih opcija, neovisno o pripadnosti, a koji žele pomoći da dođu i vide s kojim problemom žive mještani naselja općine Medulin, da pomognu riješiti ovaj problem kojega su sami stvorili svojim neodgovornim promišljanjima i odabirima lokacija i tehnologija usprkos konstantnom protivljenju mještana još od pokretanja projekta Kaštijun, a koji nije samo problem najpogođenijih mještana općine Medulin već i cijele Istarske županije. Problem koji ujedno namjesto da zarađuje, troši ogroman novac svih žitelja Istre, problem koji truje okolne poljoprivredne površine s kojih plodovi odlaze na sve tržnice Istre.

Inicijativa je na koncu postavila otvoreno pitanje i široj javnosti, koja nije direktno pogođena smradom s Kaštijuna pa stoga na žalost i ne reagira na problem kao mještani koji žive u njegovoj okolici, a koje glasi - "Da li znate od kuda dolazi povrće koje ste jutros kupili na tržnici?! Dolazi s vrtova za koje postoji velika mogućnost da su zagađeni teškim metalima i kancerogenim lebdećim česticama koje se talože uokolo Kaštijuna - "ZELENOG srca Istre".

(Rex/Napisao i snimio Mario Rosanda)

Facebook komentari