Održano predavanje “Paul Kupelwieser - ne samo Brioni”

PREDAVANJE JE ODRŽALA DR.SC. ALIDA PERKOV
Predavanje dr.sc. Alide Perkov: „Paul Kupelwieser Ne samo Brioni“, održalo se u prepunoj Čitaonici kluba umirovljenika u Puli,  u ponedjeljak 21. listopada.

Kupelwieserove veze s Istrom javljaju se tijekom vođenja željezare u Vitkovicama koja je isporučivala čelik za pulske utvrde i ratne brodove još 1882.godine. Kada je 1884. osobno posjetio Pulu, Kupelwieser se uvjerio u rastući potencijal grada Pule, ali i u gospodarsku zapuštenost okolice Pule. Odlučivši se za napuštanje Vitkovica i životnog zaokreta, 1893. godine u 49. godini otkupio je malarične i zapuštene Brijunske otoke. Od prvotne ideje da na njima uspostavi poljoprivredno gospodarstvo te kulturni centar za tada rastuću luku, Brioni su postali omiljeno odredište za odmor mnogih imućnih ljudi.

U dvadesetak aktivnih  godina na Brijunima Kupelwieser rješava kompletnu infrastrukturu Brijuna (vodu, struju, prometnu povezanost), ali je pokazao i visoku socijalnu osjetljivost i filantropiju (stanovi za  radnike i jednogodišnja škola za djecu na Brijunima, obnova crkve sv.Germana). Uz oživljavanje poljoprivrede (sirana i vinarija) najviše su poznate investicije u turizam i prateće sadržaje.

Dr. Perkov je osobitu pozornost posvetila manje poznatim dijelovima Kupelwieserove poslovne biografije, one izvan Brijuna: otvaranje tvornice leda u Puli, kupnja 500 hektara Valturskog polja, kupnja Medulinskog priobalja. Spomenuli su se i nerealizirani projekti: izgradnja odvojka južne željeznice Galižana - Pula, izgradnja trgovačke luke u Medulinu. No tu je i podatak o Kupelwieserovoj donaciji oltara Majki božjoj od Kuj, prijateljevanje sa Ližnjancima, lov na sitnu divljač na otočiću Levan.

(rex)
 

Facebook komentari