Održano 14. prvenstvo sommeliera Hrvatske

SVETI MARTIN NA MURI, 10.-11. SVIBNJA 2010.
Nacionalno prvenstvo za sommeliere, četrnaesto po redu održano je 10. i 11.  svibnja ove godine u Svetom Martinu na Muri. Uz Hrvatski sommelier klub, suorganizaciju natjecanja preuzeo je Spa & Golf Resort Sveti Martin.U četvtfinalnom natjecanju održanom u ponedjeljak 10. svibnja sudjelovalo je 25 natjecatelja, a Istru su predstavili, Stefano Mužina iz Pule, Dragan Ružić, Pula, Filip Savić, Pula  Damjan  Paripović, Umag 
Dragana Franković, Labin, Ester Miletić, Raša, Edi Brčić, Tar, Aileen Orlić, Pula, Dalibor Gorički, Poreč, Danijel Škerla, Pula, Tomislav Sokač, Umag.  
Takmičenje se odvijalo u Spa Golfer Hotelu, a započelo je pismenim ispitom u trajanju od sat i pol vremena. Potom su natjecatelji trebali prepoznati i opisati dva vina – jedno bijelo i jedno crveno, te drugoga dana pokazati praktična znanja kroz posluživanje gostiju za stolom. Istoga dana u polufinale plasiralo se osam natjecatelja koji su trebali sljubiti jelo s određenim vinom, usmeno opisati jedno bijelo vino, odabrati pravu čašu za određeno vino i prepoznati četri alkoholna pića anonimnim kušanjem.
Najbolja tri sommeliera polufinalnog natjecanja proglasio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, g. Veljko Ostojić. Neposredno pred početak finala – Alena Bročilović, Filip Savić i Klaudio Jurčić nastavili su takmičenje u finalnom dijelu prvenstva Hrvatske održanom pred publikom u Kongresnoj dvorani Spa Golfer hotela u utorak poslijepodne.
Oni su trebali iskazati umijeće u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani menu, dekantiranju, prepoznavanju vina i alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, posluživanju cigara, istakanju boce magnuma i ophođenju s gostima za stolom u čemu su nam pomogli mlada pjevačka zvijezda, Carla Belovari i vrhunski kuhar i TV voditelj, Stéphan Macchi.
Poredak finalista objavili su g. Ivan Sokolić, najpoznatiji hrvatski enolog, počasni predsjednik HSK, g. Ninoslav Dusper i g. Milivoj Kossi, povjerenik HSK za sjevernozapadnu Hrvatsku.
Prvo mjesto treću godinu zaredom osvojio je Klaudio Jurčić iz opatijskog restorana Bevanda, drugo mjesto pripalo je Filipu Saviću dok je treće mjesto zauzela Alena Bročilović.
Vrijedne nagrade dodijelili su im naši sponzori a od Hrvatskog sommelier kluba dobili su i novčane nagrade, u iznosu 5.000,00 kuna prvoplasiranom, 2.000,00 kuna drugoplasiranom i trećeplasiranom 1.000,00 kuna. (REX)