Održan sastanak Upravljačkog odbora projekta KEYQ+

SASTANAK JE ODRŽAN U KOMUNALNOJ PALAČI
U pulskoj Komunalnoj palači održan je četvrti sastanak Upravljačkog odbora projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske. Sastanak je bio prilika da partneri u projektu predstave napredak projektnih aktivnosti, a ujedno dogovore završne aktivnosti budući da projekt završava u rujnu ove godine. Inače, među brojnim aktivnostima projekta na ovogodišnji Dan Europe svečano je otvorena edukacijska kuhinja (KeyQ+ GASTRO PUNKT) na prvom katu Tržnice u Puli, koja će predstavljat referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Ubrzo nakon otvaranja KeyQ+ GASTRO PUNKT-a u istom je održan dvodnevni KeyQ+ Festival okusa i mirisa, gdje su predstavljeni drugačiji meniji inovativne kuhinje, koja se temelji na autohtonim istarskim proizvodima te su uz mini cooking show posjetiteljima ponuđeni neki drugačiji okusi i mirisi na katu pulske tržnice.

U KeyQ+ GASTRO Punktu i dalje će se održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule te kroz razne druge aktivnosti nastojati će se očuvati i promovirati autohtone namirnice te istarska jela. Osim toga kao dio aktivnosti projekta, osmišljeni su meniji u modernoj varijanti koji sežu iz razdoblja Austrougarske monarhije, te će se isti nuditi u ugostiteljskim objektima Pule i Istre.
 
Grad Pula partner je na projektu uz Tržnicu d.o.o. Pula, Turističku zajednicu grada Malog Lošinja, a AZZRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. vodeći je partner te na istom surađuju s 9 hrvatsko-talijanskih partnera. Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci, te ukupni budžet istog iznosi 871.925,00 eura. Cilj projekta KeyQ+ je povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije, te istraživanjem i otkrivanjem okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana.

Glavni rezultati projekta biti će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Buduće KeyQ+ točke biti će povezane u mrežu centara gastronomske kulture područja, te će uključivati Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu, te Casa Artusi - Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma.

(REX)

Facebook komentari