Održan 18. Ucvirkenfest na pulskoj tržnici

Održan 18. Ucvirkenfest na pulskoj tržnici-94567

OVE SUBOTE ODRŽANA FEŠTA OD ČVARAKA
U subotu, 9. veljače 2019. godine na pulskoj tržnici u centru grada, održano je osamnaesto izdanje manifestacije Ucvirkenfest – fešte od čvaraka i jela od čvaraka. Ovu kulinarsku manifestaciju pokrenuli su Alfredo Kocijančić i Budimir Žižović još 2002. godine. Tradiciju nastavljaju iz godine u godinu Avenue i Žižo te gastro tim Rock Caffea.

„O čvarku sad zaista ne možemo više govoriti kao izdanku siromaške ili nekadašnje seljačke hrane. Kad su nam nutricionisti, poslije dugo vremena, priznali da svinjska masnoća, za one koji jedu meso, nije zdravstveno štetna, tada je i čvarak zauzeo svoje zasluženo istaknuto mjesto na našem zimskom stolu. Zasluženo je, stoga, što se među svim mesnim prerađevinama može pohvaliti da je jedini bez, danas neizbježnih aditiva, konzervansa i inih dodataka. Odlika koju ćemo sve više znati cijeniti,“ istaknuo je Žižo o ovoj namirnici.

Kako je Žižović naglasio, Ucvirkenfest je izrastao iz činjenice da je Istra nedvojbeno regija koja je u Hrvatskoj najbogatija s izborom jela od čvaraka i sa čvarcima/ucvirkima.

Bila je ovo izuzetna prilika da se pogleda proces taljenja čvaraka koji su demonstrirali nekoliko timova. Ove godine došli su majstori ucvirki iz braniteljske zadruge Panonija iz Županje, a iz našeg najbližeg okruženja, ekipa Drage Krivičića iz Premanture, a bilo su  ponuđeni čvarci iz nekoliko škola pripravljanja.

Poštujući tradiciju, za sve posjetitelje bilo je pripremljeno i jedno originalno jelo također s čvarcima. Tako se mogla degustirati i Žižina čvarkolada. Tim Ucvirkenfesta spremio je oko 400 porcija tog originalnog jela u kojem su mogli uživati svi ljubitelji čvaraka.

Za zabavne note tijekom manifestacije pobrinuli su se grupa Magnolija i Serđo Valić, a organizator 18. Ucvirkenfesta je pulska Tržnica d.o.o. uz pokroviteljstvo Turističke zajednica grada Pule.

(Rex/foto Manuel Angelini)