Odluka o zabrani sajmova odnosi se i na advent

PITANJA NOVINARA I ODGOVORI MINISTARA POVODOM DONESENIH MJERA
Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti. U protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi. Nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio nove mjere koje stupaju na snagu 28. studenog, na red su došla pitanja novinara koja su pojasnila neke od novih mjera.

Antigenski testovi
Ići ćemo u veliku primjenu antigenskih testova, koristit ćemo ih samo kod simptomatskih pacijenata. Mi u ovom trenutku ne uključujemo brojke antigenskih testova u ukupni broj novozaraženih. Brze testove koristimo kao mjeru brzog lociranja pozitivnih", rekao je Capak i dodao da će objaviti i te rezultate.

Zašto se uvode nove mjere 4 dana nakon što su uvedene ranije mjere? "Sve što mi znamo, zna i javnost. Ažurno izvještavamo javnost o svemu, transparentni smo. Mi smo imali visoki rast, uveli smo mjere pa se taj rast smanjio, to je bilo zbog mjera. Proteklih dana nemamo daljnje smanjenje, nego imamo rast i zato ove mjere idu ovdje. Sjetimo se proljeća, čekića i plesa. Javnost mora znati da bi čekić sada bio kompletno zatvaranje. S ovim mjerama se fokusiramo na ovo što je bitno, rad, škola, posao, radna mjesta... Nastojimo održati aktivnosti koje su esencijalne", rekao je Plenković.

O školama
"Obrazovanje ima poseban režim. Fakulteti i sveučilišta, preporuka je da se ide na online nastavu osim studija koji zahtijevaju dolaske na fakulttete. Srednje škole, inicijativa za online nastavu je na ravnateljima i osnivačima škola. Može se prijeći na online nastavu.

Ministar Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje praznika produži još jedan tjedan, kako bismo nakon druženja osigurali još za jedan dodatni tjedan, što je s epidemiološkog aspekta dobro", kaže Plenković.

Koji učinak se očekuje 21. prosinca? "Očekujemo preokret trenda, da brojke počnu padati. Postoje prediktivni modeli. Imamo radnu skupinu koja se njima bavi, oni su orijentacijske naravi, nisu za objavu u javnosti. Kroz par dana ćemo imati predikcije o brojkama. Svaki model uključuje mjere", rekao je Capak.

O kaznama
"Razmišljamo i o kaznama za nenošenje maski i nepoštivanje mjera. Radimo to nerado. Ako će se neki među nama ponašati beobzirno i ugrožavati druge, moramo posegnuti i za sankcijama. Meni je to problem, radimo to nerado", rekao je Plenković.

"Od svih koji su pogođeni zabranama očekujem razumijevanje", dodao je.

Zašto mjere nisu donošene na razini županija?
"Istra je debelo u crvenoj zoni. Incidencija je toliko visoka da nema potrebe da razgovaramo o tome da mjere ne budu na nacionalnoj razini", rekao je Capak. "Bilo je razlika u mišljenjima od župana do župana. Načelo koje se provodi od kolovoza do danas, da županije mogu donijeti dodatne mjere... Te mjere mogu biti samo oštrije od onih na nacionalnoj razini. Sve županije su u crvenoj zoni", rekao je Davor Božinović. "

Zašto ne kažete ljudima kakav je plan popuštanja mjera? Koja je razlika između mise i zbora? "Nema zborova u crkvi, pjevanje je problem. Konzistentnost mjera", odgovorio je Plenković.

Zabranjeni su i adventi
"Arena je aktivirana, a kada će se staviti u funkciju je procjena zdravstvene struke. Ona je predviđena za bolesnike koji su u fazi kad prođu najteže razdoblje bolesti", rekao je Božinović. "Odluka o zabrani sajmova se odnosi i na advente", rekao je Božinović.

(rex)

Facebook komentari