Od jučer imamo 6 novooboljelih i troje mrtvih

TISKOVNA KONFERENCIJA NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE RH
Od jučer imamo 6 novooboljelih i troje mrtvih, a trenutno je potvrđeno ukupno 2213 osoba zaraženih koronavirusom, a 1834 osoba je ozdravilo. Devedeset i četiri osobe su preminula. 9 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je testirano ukupno 48.737 osoba.

O dječjim igraonicama i noćnim klubovima govorio je Vili Beroš.

"Mi smatramo da smo ih otvorili skupa s preporukama dječje vrtiće i škole. Ako je potrebno oko toga objašnjenje molimo vlasnike da nam se obrate. Što se tiče noćnih kluboa, doći će i to na dnevni red. Zasad ne znamo." - istaknuo je Beroš, dodavši situaciju oko leta iz Frankfurta: "Radi se o let 2. svibnja iz Frankfurta na kojemu je bilo 74 osoba. Zatražena je lista putnika, svi su identificirani, policija je tijekom prelaska uzela njihove podatke, i četiri osobe su jučer navečer pronađene. Epidemiolog je njima odredio mjeru samoizolacije. Prva oboljela osoba je dobila simptome 5. svibnja, to je i prva potvrđena osoba."

"Novine mogu biti svuda gdje su bile prije epidemije. Nema podataka o tome da bi infekcija bila prenesena novinama. Istina je da je bila preporuka da ih nema, to je čisto iz higijenskih razloga. Mi vjerujemo u higijenske navike naših građana i novine smiju biti i u kafićima i i frizerskim salonima.", rekao je Krunoslav Capak.

O granicama i graničnim prelazima, u stožeru su rekli:

"Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata o prelasku granica i reaktivaciju turizima. Svima je cilj isti, to je da se pokrene turizam, da se time ne minimiziraju rizici kad je upitanju širenje COVID-a. Mi smo svi u kontaktu. To je stvarno dosta ekstenzivan dokument. Mi jesmo u kontaktu s europskim institucijama i susjednim državama iz koje nam dolaze turisti. U ovom trenutku u Hrvatsku se može ući pod uvjetima koje smo rekli. Hoteli su otvoreni, ako netko dođe s rezervacijom u hotel, granična policija će ga pustiti da uđe. A europski dokument je osnova kako ove godine ukoliko nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo barem mi u Hrvatskoj a i cijeli niz zemalja pokazali uspješnost, kako da se pokrene cijeli niz gospodarstva. HZJZ je izradio savjete za ugostitelje, hotele, prijelaz granice, naravno da se pod tim uvjetima može ući u Hrvatski ali prava sezone će se dogovarat na razini EU ili međusobno s državama. Na dnevnoj bazi će se izdavati mapa regija i svi će imati mogućnost ostvariti uvid u tu mapu i vidjeti kako stoji regija u borbu s koronom i onda će donositi individualnu odluku. Intencija svega ovoga da građani budu informirani, da se daju preporuke i državama i onima koji se bave turizmom unutar tih država, da bi se turizam ove godine dogodio."

(rex)

Facebook komentari