Obnovljeni Arheološki muzej svoja će vrata otvoriti 2020. godine - VIDEO

NAJZNAČAJNIJA KULTURNA INVESTICIJA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Arheološki muzej Istre koji je zbog obnove zatvoren od 2013. godine, najveća je kulturna investicija na području Istre, a trenutno i najveća investicija Ministarstva kulture u Republici Hrvatskoj. Zgrada Arheološkog muzeja u cijelosti se obnavlja; s rekonstrukcijom se započelo u ožujku 2017. godine, a trebala bi biti gotova u prvoj polovici 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 80 milijuna kuna + PDV od čega Ministarstvo financija i kulture odvaja 45 milijuna kuna, dok su ostatak vlastita sredstva Arheološkog muzeja Istre, a pokušat će se dohvatiti i određeni Europski projekti kako bi se uspjela refundirati uložena sredstva.

Najveći naglasak svakako je na adaptaciji muzeja jer je riječ o adaptaciji stare zgrade koja je i sama spomenik kulture. Naime, 1890. godine zgrada je izgrađena kao njemačka gimnazija, 1925. pretvorena je u kraljevski muzej Istre, a od 1930. u gradski muzej od kada nije adaptirana tako da je postojala potreba za uređenjem cjelokupnog unutrašnjeg prostora.

„Kada se 2013. započelo sa radovima, počelo je i iseljavanje zgrade. U zgradi od 4000 kvadrata bilo je izloženo preko 150 000 predmeta. Iseliti sve predmete izvan zgrade i deponirati ih po različitim depoima diljem Pule predstavljalo je dugotrajan posao koji je trajao pune tri godine“ pojasnio nam je ravnatelj muzeja Darko Komšo zašto cijeli proces toliko traje.

Radovi su krenuli od otvaranja novih podruma koji do sada nisu postojali. Dok će jedan dio podrumskog dijela u budućnosti biti iskorišten za strojarnicu odnosno potpuno novi sustav grijanja, hlađenja i rasvjete potrebnih za novi pristup muzejskim postavima, u drugom će se dijelu nalaziti caffe bar koji će imati izlaz na terasu ispred zgrade muzeja.
Rađena je i međukatna konstrukcija, uređuje se tavan na kojem će se nalaziti uredi, a u centralnom dijelu zgrade predviđeno je i mjesto za ugradnju lifta koji će, kao i cijela zgrada, biti prilagođen i osobama s invaliditetom.
Stražnju stranu zgrade muzeja zatvarat će jedna velika staklena stijena u koju se planira ugraditi veliki ekran od preko 400 kvadrata koji će gledati prema Malom rimskom kazalištu koje se također planira rekonstruirati. „Razne projekcije privući će i do dvije tisuće gledatelja koliko će ih stati u obnovljeno Malo rimsko kazalište“ objašnjava buduće planove Komšo dodajući kako se time dobiva atraktivan prostor koji će, jednom kad bude dovršen, zajedno s Kaštelom, izgradnjom šetnice i prigodnom rasvjetom, činiti vrijednu cjelinu, odnosno novi kulturno-povijesni centar grada.

Otvaranje potpuno obnovljene zgrade muzeja s novim stalnim postavom s interaktivnim i multimedijalnim, jednom riječju suvremenim načinom prezentacije, za cilj će imati povećanje brojke od 10 tisuća posjetitelja, koliko je Arheološki muzej Istre godišnje bilježio prije zatvaranja i obnove.

No, istovremeno s unutarnjim uređenjem, radi se i na uređenju okoliša u svrhu kojeg se vode velika arheološka istraživanja na više od 1000 kvadrata. Naime, arheolozi izvan zgrade odrađuju svoj dio posla, a arheološka istraživanja vodi Silvana Petešić. „Dosad smo otkopali ostatke antičkih i srednjovjekovnih zidova te pronašli rimsku kuću kao i očuvanu rimsku cestu koja je od Dvojnih vrata vodila prema Malom rimskom kazalištu“ govori nam Silvana podsjećajući kako je u arheologijom bogatoj Puli nemoguće početi kopati, a ne očekivati naići na neki vrijedan arheološki nalaz.

Završetkom svih spomenutih radova, Pula će dobiti jedan veliki zaokruženi kompleks od Dvojnih vrata, preko vanjskog prostora, zgrade muzeja do uređenog Malog rimskog kazališta, nakon čega će se u roku od godine dana postaviti i novi stalni postav čime će cijela zona ponovno biti aktivna nakon 2013. godine, a Pula će dobiti reprezentativan Arheološki muzej kakav i zaslužuje.
(REx/Sanja Tkalčec/Renata Šimić/Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari