Obnavlja se gat Molo Carbone, nastradao u udaru Uljanikove platforme

U GAT SE ULAŽE 1,4 MILIJUNA KUNA
Početkom ovog tjedna počela je obnova dijela Mola Carbone čija je statika poremećena nakon što je u njega prije dvije godine udarila Uljanikova platforma Apollo. Riječ je o gatu izgrađenom prije stotinu godina, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, čiji je donji dio puknuo nakon snažnog udarca platforme. Odvaljen je i bočni dio gata.

Lučka uprava tužila je Uljanik, ali naravno nisu dobili nikakva sredstva, pa su morali uložiti svoja, da bi se omogućilo obavljanje gospodarske djelatnosti na tom djelu.

"U slobodnoj zoni je petnaestak firmi, ali ne ovise sve o pomorskom prometu na gatu. Njega koriste tvrtka Avangard Shipyards i Ina, koja morskim putem svojih opskrbljivača otprema hranu i druge potrepštine za svoje radnike na platformi" - rekao je Donald de Gravisi, ravnatelj Lučke uprave.

Napomenimo da će pulska Lučka uprava kao investitor u obnovu uložiti 1,4 milijuna kuna, a radove, koji bi trebali trajati mjesec i pol dana, obaviti će tvrtka TGI.

Podsjetimo se, 13. studenog 2017., tijekom jutarnjih sati uslijed orkanskih naleta bure popucali su privezi na gradnji 520 te se brod približio i u konačnici udario u brodicu koja je doslovno bila spljoštena a kasnije i potopljena. Na sreću,  radnici i posada su iskrcani te nije bilo ozlijeđenih.

S obzirom na udare bure i visinu nogu platforme, materijalna šteta je bila ozbiljna, no manja od one kakva je mogla biti s obzirom na jačinu naleta bure. Isti dan, slijedom izrazito jakih naleta bure, srušila se i mala montažna hala na navozu 2 na Otoku.

(rex)

Facebook komentari