Obilježena pogibija troje radnika ispred elektromlina – VIDEO

MARIO LUSSI, ANTONIO SALGARI I LINO MARIANI OBRANILI ODVOŽENJE STROJEVA U ITALIJU
Pulski radnici su 3. siječnja izašli pred tadašnji elektromlin «Sansa» na Vodnjanskoj cesti, odlučni da spriječe odvoženje strojeva na kojima su do tada radili u pulsku luku, odakle bi bili prevezeni u Italiju. U namjeri su uspjeli, tog dana strojevi nisu odvezeni ali tom je prilikom u sukobu sa policijom troje radnika poginulo i to Mario Lussi i Antonio Salgari na poprištu sukoba, a Lino Mariani u bolnici od zadobivenih rana. Osim trojice poginulih, ranjeno je još osam radnika među kojima i jedna žena.

I danas su, kao i svake godine 3. siječnja položeni vijenci na mjesto pogibije, a što se događalo u to vrijeme u Puli doznali smo od predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livia Blaškovića:
'Tog dana se desio tragičan događaj kada je po završetku 2 svjetskog rata Pula bila pod angloameričkom vojnom upravom. Vlasnik tadašnjeg mlina je htio te strojeve odnijeti u Italiju. Veliki broj radnika bi ostao bez posla. Protivili su se da se ti strojevi oduzmu. S velikim ponosom se sjetimo tih žrtava. Pula je dala svoj veliki doprinos priključenju Istre matici Hrvatskoj. Ostajemo dosljedni da i ovaj događaj obilježavamo s velikim poštovanjem'. Više u video prilogu.

Događaju je prisustvovala i Klara Mariani Belić kćerka Lina Marianija, Robert Cvek pulski dogradonačelink, ostali predstavnici antifašističkih udruga...

Komemoraciji je među brojnim okupljenima prisustvovao i Bruno Bulić predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je istaknuo kako danas više nemamo radnika koji su se spremni boriti za svoja radna mjesta, dok je u Hrvatskoj normalno isticati simbole fašizma, a kriminalci i ubojice bivaju oslobađani.
Bulić je dodao da se nalazimo u potrošačkom društvu, da je edukacija djece u školama također krenula naopako, a jedino što funkcionira je turizam u kojemu su plaće porasle više od 10%.

'Prosječna plaća u Istri je ispod hrvatskog prosjeka dok je Istarska najrazvijenija županija u zemlji', rekao je Bulić, te se posebno osvrnuo na situaciju u brodogradilištu Uljanik koje je prema njegovim riječima u nezavidnoj situaciji pred najavom gradnje hotela u blizini brodogradilišta koje ne može zajedno egzistirati, ustvrdio je.

Rekao je i kako će kroz naredne dvije godine u Uljaniku 1.600 ljudi ostati bez svojih radnih mjesta, a o tome nitko ne priča. Smatra i da bi se Grad Pula trebao više uključiti u problematiku Uljanika. (Piše/Video: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari