Obilježen početak turističke suradnje Novog Sada i Klastera SZ Istre

RAZMJENA NAJBOLJIH ISKUSTAVA
Na dvodnevnom studijskom putovanju od 5. do 6. studenog u Rovinj i Novigrad predstavnici javnog i privatnog sektora iz područja turizma Autonomne Pokrajine Vojvodina susreli su se s predstavnicima Klastera Sjeverozapadne Istre kako bi razmijenili najbolja iskustva te označili početak visokopotencijalne turističke suradnje regija Istra i Vojvodina. Tijekom dvodnevnog posjeta Istri predstavnici Gradske uprave za gospodarstvo i turizam i Turističke zajednice Novog Sada, vlasnici turističkih imanja i vinarija, organizatori manifestacija te drugi poduzetnici s prostora Vojvodine, kao i predstavnici Centra za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada posjetili su Rovinj i Novigrad te održali sastanke i prezentacije s predstavnicima Klastera Sjeverozapadne Istre na temu produbljivanja suradnje dvaju gradova te preuzimanja dobrih praksi klastera.

Klaster Sjeverozapadne Istre predstavio primjere dobre prakse privatnom i javnom sektoru Novog Sada

Prvi dan posjeta Istri predstavnici grada Novog Sada obišli su vinariju Moreno Ivančić gdje su se upoznali s modelima lokalnog ekonomskog razvoja iz perspektive poduzetnika. Drugi dan posjeta Istri, gostima su dobrodošlicu u Zajednici Talijana Novigrad – Cittanova poželjeli Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, Nada Prodan- Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova.

Na sastancima u svrhu gospodarskog povezivanja turističke regije Istre i AP Vojvodina sudjelovali su sljedeći predstavnici: Nada Prodan- Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice  grada Novigrada-Cittanova, Milovan Popović, Direktor TZ Umag, Valter Bassanese, Direktor TZ Buje, Michelle Babić, Direktorica TZ Brtonigla, Ivan Đoković, potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za gospodarstvo i turizam, Milorad Radojević, član Vijeća za gospodarstvo i turizam grada Novog Sada, Saša Bilinović, načelnik Uprave za gospodarstvo grada Novog Sada.

Sa strane Klastera Sjeverozapadne Istre prezentaciju je održala Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice  grada Novigrada-Cittanova govoreći o Klasteru Sjeverozapadne Istre koji je prvi u Hrvatskoj prepoznao potencijal udruživanja destinacije te zajedničkim aktivnostima dionika klastera započeo razvoj ključnih turističkih proizvoda, odnosno razvoj gastronomije, sporta (biciklizma, tenisa, nogometa), manifestacija i wellnessa, a  putem kojih se promoviraju lokalne vrijednosti, upotpunjuje ponuda, produžuje sezona te potiče konkurentnost destinacije.

“Drago nam je što imamo mogućnost i na ovaj način povezati se s Vojvodinom te prezentirati naš primjer udruživanja, osobito stoga što su Istra i Vojvodina slične po svojoj multikulturalnosti i multietičnosti. Na području klastera suradnja je već započela kroz organizaciju velikih festivala kao što je Sea Star Festival, a novim idejama i projektima zasigurno možemo unaprijediti suradnju i pomoći jedni drugima u postizanju dugoročnih ciljeva.” – rekla je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova

Prezentaciju su sa strane Novog Sada održala Marina Klarić, projektni menađer za turizam u Turističkoj zajednici Novog Sada. Glavne teme su bile vezane uz gospodarski potencijal Novog sada iz područja kulture, turizma i poduzetništva te destinacijski marketing i razvoj turističkih proizvoda i usluga.

“Novi Sad svakako treba biti lider u jačanju ponude turističke destinacije Vojvodina, a to može vrlo lako postići vodeći se modelom Klastera Sjeverozapadne Istre. Vojvodina uskoro dobiva strategiju razvoja turizma koja je usklađena sa Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine, a u kojoj je Vojvodina prepoznata kao destinacija koja u kratkom roku može ostvariti  zapažene rezultate. Imajući u vidu da Istra u ukupnom broju turista u Hrvatskoj sudjeluje sa skoro 30% dok Vojvodina ima blizu 18% ukupnog broja udjela u turizmu Srbije jasno je kako postoje brojne prilike za razvoj i u zajedničkoj suradnji. Najvažnije je pronaći prave partnere spremne podijeliti znanje, iskustva kao i partnere spremne na kontinuiranu komunikaciju.”
 - rekao je Milan Ćulić, Predsjednik Upravnog odbora Centra za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada.

Sljedeći korak u povezivanju Istre i Vojvodine na Regionalnoj konferenciji EIAT 10. i 11. Studenog u Novom Sadu. Učenje o pozitivnim primjerima klasterizacije u Hrvatskoj te umrežavanje s dionicima glavni su ciljevi posjeta javnog i privatnog sektora NovogSada Istri. Kako bi suradnja dvije zemlje i dvije regije u turističkom i gospodarskom smislu dobivala na sve većoj važnosti bitno je stalno govoriti o potencijalima prekogranične suradnje te poticati kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda i usluga s jedne, a sa druge strane stalno raditi na edukaciji i usavršavanju dionika iz javnog i privatnog sektora.

Sljedeća prilika za povezivanje dvaju turističkih gradova i regija bit će već za koji dan na Regionalnoj konferenciji o održivom turizmu, poduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju EIAT koja će se održati 10.i 11. studenog 2017. U Novom Sadu, a na kojoj će u panelu „Razvoj turističkog proizvoda i najbolje prakse u regiji“ sudjelovati predstavnici Klastera SZ Istre.

(REX)

Facebook komentari