Obilježeno 45 godina rada i djelovanja Astronomskog društva Istra Pula

A MORNARIČKA ZVJEZDARNICA JE UTEMELJENA 1869. GODINE
U petak se u Pulskoj zvjezdarnici obilježilo djelovanje Astronomskog društva „Istra Pula“ na kojem je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek.

Mornarička zvjezdarnica u Puli utemeljena je 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog Hidrografskog zavoda Ratne mornarice, nakon što je grad 1853. godine postao glavna austrijska ratna luka.

Predsjednik Astronomskog društva "Istra Pula", Luciano Gržinić, kroz predavanje i razgledavanje zvjezdarnice približio je i dočarao  prisutnim članovima i ljubiteljima astronomije  rad Astronomskog društva „Istra Pula“  i priču same  zvjezdarnice.

Astronomsko društvo "Istra" utemeljeno je 27.12.1973. godine. Najvažnija zadaća Društva je bila i ostala do danas popularizacija astronomije. Ključna stvar za razvoj Društva se zbila 1979. godine. Tada je na uporabu dobiven preostali dio nekadašnje austrijske Mornaričke zvjezdarnice u parku Monte Zaro .

Pulsku Zvjezdarnicu je zalaganjem Društva, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Rijeke 1983. godine registrirao kao spomenik kulture. Sada nadzor nad zaštitom Zvjezdarnice kao zaštićenim kulturnim dobrom provodi Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Puli.

Članovi Društva se u Zvjezdarnici sastaju u večernjim satima po prethodnom dogovoru. Uz druženje, vrše se promatranja za članove i posjetitelje, održavaju prigodna tematska predavanja, prate novosti na internetu, te izmjenjuju iskustva. (REX)

Facebook komentari