Obilježena 71. godišnjica tragedije na Vergaroli

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMEN OBILJEŽJE
Danas su povodom obilježavanja 71. godišnjice velike tragedije na Vergaroli predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić zajedno s predsjednikom pulske Zajednice Talijana Fabriziom Radinom položili vijenac na spomen obilježje žrtvama Vergorale.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić poručio je kako danas odajemo počast ljudima koji su stradali provodeći dane kako ih i mi danas provodimo, u obiteljskom okruženju na moru ili u društvu s prijateljima. “Bio je to trenutak koji je nažalost u tuzi, homogenizirao cijeli grad.” – kazao je Sošić.

U sklopu odavanja počasti ove su godine sudjelovali i predstavnici antifašističkih udruga Grada Pule čiji je predsjednik Livio Blašković istaknuo kako je ova strašna tragedija, čiji su uzroci i dalje nepoznati, ujedinila građane Pule.

Predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin u svom se govoru zahvalio na dolasku članovima antifašističkih udruga te svima onima koji iz godine u godinu doprinose obilježavanju ove obljetnice kako bi zajedno na dostojanstven način odala počast žrtvama te iznova ukazalo na važnost sjećanja na ovaj nemili događaj. “Odlazak većine građana iz svog grada, koji se u tom vremenu događao, zaisgurno nije bila želja društva koje se tada stvaralo” – poručio je Radin.

Uz predstavnike Grada Pule ceremoniji su nazočili i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, Slobodne Općine Pula u azilu, Istarske županije te članovi obitelji žrtava. Odavanje počasti žrtvama započelo je svetom misom u pulskoj Katedrali uz nastup zbora KUD-a "Lino Mariani".

Prije točno 71. godinu, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine uslijed čega je život izgubilo prema nekim podacima 116 građana. Vrijeme je sjećanja, pa se posebno treba prisjetiti i hrabrog doktora Geppina Michelettija koji je nakon eksplozije, u kojoj su mu poginula dvojica maloljetnih sinova, pomagao stotinama ranjenika čime je spasio brojne živote.

(REX)

Facebook komentari