Obilježena 29. godišnjica osnutka 119. brigade HV

U SJEDIŠTU ŽUPANIJE UPRILIČEN PRIJEM ZA PRIPADNIKE 119. BRIGADE
Gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin primili su danas u sjedištu Istarske županije u Puli pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske koji danas slave 29. obljetnicu njezinog osnutka.

119. brigada osnovana je 7. rujna 1991. godine i pokrivala je cijelu Istru s 4 bojne: po jedna u Umagu i Pazinu te dvije pulske, prva i četvrta. Tijekom djelovanja 119. brigade 7 pripadnika je dalo svoje živote, a 82 je ranjeno.

Župan Radin je, tom prigodom, izrazio zadovoljstvo što brigadu vidi u punom sastavu, kao svjedoka jednog vremena koje je iza nas, a koje nam donijelo slobodu, suverenost i mogućnost da se i dalje razvijamo na demokratskim osnovama. „Bila mi je izuzetna čast biti s vama i jutros na polaganju vijenaca, kad smo imali priliku čuti govore o vašem ratnom putu. Posebno mi je drago što se retorika ne mijenja i činjenice ostaju nepromijenjene gotovo nakon 30 godina. 119. brigada s ponosom nosi ime brigade bez mrlja te je izvršila sve svoje zadaće na najbolji mogući način, poštujući sva pravila ratovanja u nemogućim uvjetima, u skladu s međunarodnim konvencijama“, poručio je istarski župan čestitavši svim pripadnicima 119. brigade 29. obljetnicu, ujedno izrazivši nadu da će se dogodine, 30. veliku obljetnicu moći primjereno obilježiti i proslaviti.

Gradonačelnik Miletić čestitao je prisutnima obljetnicu te istaknuo kako se nikad neće zaboraviti što su pripadnici 119. brigade napravili za slobodu. „Profesionalno ste se i bez mrlja borili za slobodu. Bili ste i ostajete ponos svih nas i od srca vam čestitam", kazao je Miletić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Istarske županije „Klub 119. brigade Pula“ Roberto Fabris zahvalivši se na prijemu i podršci koju kontinuirano već trideset godina dobivaju od Istarske županije, Grada Pule i ostalih istarskih gradova. „Zadaća koju smo ispunjavali radom i ponašanjem pokazala je da smo na razini zadatka na svim ratištima. Ponosan sam na sve koji su sudjelovali te koristim ovu priliku da najavim pisanje monografije o 119-toj brigadi. Bit će to prva monografija posvećena postrojbi i bit će prevedena na talijanski jezik. Nadam se da će dogodine biti i objavljena u povodu 30. obljetnice, naravno ako će nam to epidemiološka situacija omogućiti“, zaključio je Fabris.

Uz Fabrisa i Gregorovića, prijemu su sudjelovali i Marjan Mužinić, Mauro Ukušić, te Cvjetko Vretenar.


U jutarnjim satima održano je tradicionalno polaganje vijenaca na Centralnom križu Gradskog groblja u Puli i na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa kojem su nazočili zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin zajedno su sa predstavnicima Kluba 119. brigade kao i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnicima policije i drugih institucija. Tom prigodom, predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris u kratkom se obraćanju prisjetio ratnog puta 119. brigade te je pozvao prisutne na minut šutnje za sedmoricu pripadnika 119. brigade koji su na tom putu izgubili svoje živote kao i za sve stradale i poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari