Obilježavanje Svjetskog dana hodanja u Puli

OD TRGA KRALJA TOMISLAVA DO MAX CITYJA PREKO LUNGOMARE
Obilježavanje Svjetskog dana hodanja (World walking day) pokrenula je vodeća međunarodna organizacija za rekreaciju (Sport za sve) - TAFISA (The Association For International Sport for All) 1991. godine. Prijedlog je da se svaki prvi vikend u listopadu obilježava taj dan diljem svijeta.
 
Povodom obilježavanja Svjetskog dana hodanja, danas 5. listopada održana je javnozdravstvena akcija "Hodanjem do zdravlja" u svim županijama Republike Hrvatske. Akcija "Hodanjem do zdravlja" održat će se na već dogovorenim hodačkim stazama, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

Prema dostupnim podacima o tjelesnoj (ne)aktivnosti vidi se jasna potreba za aktivnostima promicanja zdravih stilova života a posebno pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti i u svim dobnim skupinama stanovništva. Želja je građane educirati o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti mijenjanja loših životnih navika. Usvajanje i primjenjivanje redovite i svakodnevne tjelesne aktivnosti ima višestruke korisne učinke na naše zdravlje.

"Obilježavanjem Nacionalnog dana hodanja pružamo primjer našim sugrađanima i potičemo ih da se u slobodno vrijeme i u prirodi uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način." - kažu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Ove godine obilježavanje Svjetskog dana hodanja započelo je sa Trga kralja Tomislava (na Verudi), gdje je sve započelo vježbama zagrijavanja pod stručnim vodstvom članova Udruge kineziologa grada Pule, slijedilo je pješačenje stazom Vjeverica (Lungomare) koje je završilo u trgovačkom centru Max city Stoja, gdje su učenici Medicinske škole Pula mjerili tlak svim zainteresiranim građanima i gdje su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dijelili edukativne materijale vezane uz promicanje zdravog načina života. Staza je bila dugačka 3,5 km.

Organizatori ovogodišnje pješačke manifestacije su bili Grad Pula, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uz potporu Istarske županije, a voditelji aktivnosti su bili članovi Udruge kineziologa grada Pule.

(rex/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari