Obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

TITOV PARK, 9. STUDENI 2019. U 11 SATI
Povodom međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma 9.11.2019 godine u Titovom parku na Rivi u Puli, sa početkom u 11,00 sati.

Predstavnici NVO HOMO Pula, Grada Pule, županije Istarske, udruge antifašističkih boraca NOB-a Istre i Prosvjete Pododbor Pula, položiti će vijence palim borcima, antifašistima i odati počast njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su dali za slobodu svih građanki i građana Istre i Hrvatske.

Prigodnim govorom će se obratiti Mirjana Galo i Robert Cvek.

"9.studenog prije 81 godinu, gotovo preko noći nestala je svaka ljudskost, a svijet je postao opasno i neprijateljsko mjesto za sve one druge i drugačije. 9. i 10. Studenog 1938 godine u tadašnjoj Njemačkoj i Austriji dogodio se pogrom kakav Europa nije vidjela još od 16. stoljeća i vremena vjerskih ratova.

Bio je to tek početak sustavnog nacističkog progona židova i ostalih nearijevaca, a potom i svih onih drugih i drugačijih, koje je završilo ubojstvom 6 miliona nedužnih muškaraca, žena i djece, ali i simbolički početak holokausta.

Tog 9. studenog prije 81 godinu Europa i svijet šutke su promatrali početak svog kraja i sumrak civilizacije.

Opljačkani su židovski domovi, trgovine, gradovi i sela, dok su jurišnici SA odreda i građani lojalni režimu, uništili maljevima zgrade ostavljajući iza sebe ulice prekrivene komadićima  slomljenih prozora – odakle i naziv Kristalna noć.
Sjećajući se kristalne noći i 81 godišnjice sumraka civilizacije, svijet 9. Studenoga obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Onaj tko ne razumije oprez i budnost, pripada onima koji su Kristalnu noć prespavali. Obilježavajući 9.studeni , slavimo i antifašizam koji danas predstavlja borbu za ravnopravnost i solidarnost u društvu, ali i otpor ustaljenim praksama koje izazivaju podjele.

I mada zvuči zastrašujuće, neke se prakse čine živima i 81 godinu nakon kristalne noći, zbog čega je važno upitati se kakve poruke , kao društvo upućujemo pripadnicima manjina, kako u vlastitim sredinama tretiramo Rome, Srbe, izbjeglice i pripadnike LGBT populacije. Primjećujemo li druge i drugačije, zašto određene društvene skupine ponovno propituju civilizacijska dostignuća poput reproduktivnih prava, kako se kao društvo nosimo s problemom siromaštva, ali i imamo li snage distancirati se od nasilja, isključivosti i govora mržnje.

Današnji datum treba pamtiti kao vječno upozorenje kuda uzurpacija i krivotvorenje domoljublja, ali i nametanje osobnih mržnji prema drugima i drugačijima, vlastitih predrasuda i netrpeljivosti kao mjere „voljenja domovine“, može dovesti. Jer činjenica kako se upravo sve to dogodilo jednom civiliziranom i kulturnom narodu podsjeća na to kako se slično može dogoditi i svima drugima. Zbog svega toga Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma prije svega bi trebao biti proslava antifašizma, tog ključnog povijesnog pojma 20 stoljeća s čijom definicijom još uvijek, na žalost nismo načisto.

ZBOG SVEGA TOGA POZIVAMO:

- Na sjećanje i poštovanje dostojanstva žrtava nacističkog i svih kolaboracijskih režima, tako i ustaškog
- Na jasnu osudu svega što upravo Hrvatska inačica nacizma znači
- Na osudu neprekinutog uništavanja antifašističkih spomenika
- Na osudu govora mržnje i svih drugih pojava koje umanjuju našu mogućnost nazivanja stvari pravim imenom, a to je fašizam koji se budi i ponovno prijeti
- Na osudu nasilja nad jednim pismom – ćirilicom, a to nasilje nad pismom je također fašizam

Svatko u ovom društvu tko ne vidi važnost obilježavanja Kristalne noći, onaj tko ne razumije oprez i budnost, gotovo 74 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, pripada onima koji su neodgovorni i prema sebi i prema svojoj djeci i njihovoj budućnosti."  (Mirjana Galo)

(REX)

Facebook komentari