Običaji povodom dana zaljubljenih

DILJEM SVIJETA 14. VELJAČE OBILJEŽAVA SE DAN ZALJUBLJENIH
Valentinovo kao dan zaljubljenih obilježava se diljem svijeta no da li ga svi obilježavaju uz večeru i bombonijeru? Donosimo Vam običaje proslave Valentinova diljem svijeta.

SAD
U Sjedinjenim Američkim Državama, Valentinovo se obilježava darivanjem čestitke, cvijeća i rezerviranjem večere. Kako se zapadnjačka kultura i tradicija proširila svijetom, svaka zemlja je tom običaju pridodala nešto svoje.

Danska
Valentinovo u Danskoj predstavlja priliku za iskazivanje osjećaja. Na taj dan, tajni obožavatelji imaju priliku pokazati svoje osjećaje izabranicama no sam čin se ne manifestira preko ljubavnog pisma. Muškarci šalju duhovite pjesme (gaekkebrev – voljeni) putem kojih pokazuju svoju naklonost, a pišu ih onoliko koliko imaju slova u svome imenu. Glavna čar tog „pisma“ je što se muškarci ne potpisuju na dnu,a ako primateljica pogodi identitet svog tajnog obožavatelja, duguje mu uskrsno jaje.

Japan
Tijekom 50 – ih nastala je tradicija darivanja u Japanu, a kao stvaratelj te tradicije smatra se tvornica čokolade. Zapadnjačka tradicija došla je u njihove krajeve, no oni su je korigirali. Umjesto uzajamnog darivanja između žene i muškarca, čak je i u reklamama prikazano samo darivanje d strane žene. Običaj „čokoladna obveza“ postao je dio kulture te su u Japanu bombonijeru dobivali samo muški pripadnici. Zbog ravnopravnosti spolova, Japanci su uveli uzajamno darivanje povodom Valentinova.

Južna Afrika
U Južnoj Africi običaji su nešto drugačiji. Tradicija koju njeguju tamošnje žene inspiriran je Lupercaliom, drevnim rimskim festivalom plodnosti koji je također padao sredinom veljače. Na taj dan žene pišu ime svoje ljubavi i zakače ih za rukave.

Filipini
Na Filipinima mnogi parovi slave godišnjicu braka upravo na dan zaljubljenih. Svake godine na praznik, lokalne vlasti održavaju masovna vjenčanja za parove koji si ne mogu priuštiti svadbenu ceremoniju. U 2019. godini, gradonačelnik grada Dasmarinas oženio je oko 500 parova odjednom.

Wales
Dydd Santes Dwynwen odnosno Dan svetog Dwynwena koji se obilježava 25. siječnja predstavlja Velšku verziju Valentinova.  Dwynwen je velški zaštitnik ljubavi kojemu građani odaju počast kroz razmjenu ljubavnih žlica. Radi se o drvenim žlicama koje su izrezbarene simbolima koji predstavljaju ljubav, a na internetu se prodaju za cijenu između 50 i 100 dolara. Vjeruje se da je tradicija započela kada su se mornari udvarali budućim ženama.

Estonija
Kako se diljem svijeta dan zaljubljenih odnosi na parove, u Estoniji taj dan tretiraju kao Dan prijatelja tijekom kojega se daruju i samci. Prijateljstvo se tretira jednako kao i romantična ljubav, a samci imaju mogućnost provozati se „ljubavnim autobusom“ u kojem mogu upoznati potencijalnog partnera.

El Salvador
U El Salvadoru igraju igru zvanu „tajni prijatelj“. Svaki član grupe na komade papira napiše svoje ime i ubaci u košaru. Nakon što svi ubace svoje papiriće u košaru kreće izvlačenje. Onoga koga izvuku moraju darovati za Dan zaljubljenih.

Koji su vaši običaji za dan zaljubljenih?

(REX)

Facebook komentari