O prijedlogu ukidanja linija Hrvatskih željeznica u Istri

PRIOPĆENJE PREDSJEDNICE DEMOKRATA ISTRE, MAJE ŠARIĆ
Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre poslala je priopćenje vezano uz prijedlog ukidanja željezničkih linija u Istri, a njezino priopćenje u cjelosti prenosimo:

"Nakon što su predstavnici Hrvatskih željeznica, na sastanku s predstavnicima Istarske županije, Grada Pazina i općina Pazinštine, iznijeli prijedlog o izmjeni voznog reda i ukidanju linije Hrvatskih željeznica u Istri, koja povezuje Pulu, centralnu Istru i Rijeku, moramo naglasiti da o toj liniji ovise brojni istarski školarci, kao i brojno stanovništvo starije životne dobi.

Samim ukidanjem linije, svi građani Istre stavljaju se u drugorazredni položaj u odnosu na druge hrvatske građane. Ukoliko je opravdanje smanjenje broja putnika i ekonomska neisplativost, postavlja se pitanje kako je to funkcioniralo do sad i u prethodnoj državi. 

Čak je i predsjednik Tuđman, kao prvi hrvatski predsjednik, bio svjestan da se Istra mora bolje povezati s ostatkom Hrvatske i Europe, te je uz cestovni pravac posebno apostrofirao i željeznički promet, a svojevremeno i položio kamen temeljac za gradnju tunela kroz Učku za potrebe željezničke pruge.

Dakle, umjesto da se razvijamo i rastemo, umjesto da gradimo nove pruge i uvodimo brze željezničke linije, koje karakterizira ekološka prihvatljivost i koje bi Istru povezale s velikim europskim središtima, mi nazadujemo i vraćamo se u 19. stoljeće.

Iduće investicijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027. velika je prilika za infrastrukturna ulaganja u Republici Hrvatskoj. Sukladno navedenom, treba svakako povesti računa da se samo projektiranje i izgradnja željezničke pruge i tunela kroz Učku može isfinancirati aplikacijom na sredstva iz fondova Europske unije. Realizacija prvenstveno ovisi o brzini,
spremnosti i političkoj volji da se procesi pokrenu."

(rex)

Facebook komentari