Novi video “Muora” Tamare Obrovac - VIDEO

TAMARU MOŽETE POGLEDATI U INK PULI, U PETAK, 14. VELJAČE U 20 SATI
Danas u podne objavljen je novi video za skladbu "Muora" s posljednjeg CD-a "TransAdriaticum" - "Tamara Obrovac TransAdriatic quarteta", kao najava koncerata slijedeći tjedan u Rijeci, Puli i austrijskom Feldkirchenu.

Autor videa je cijenjeni istarski video umjetnik Matija Debeljuh, koji je svojom estetikom dočarao skladbu "Muora", a s obzirom na vizualni koncept i trajanje skladbe, možda više odgovara naziv "kratki film".

Novi CD "TransAdriaticum" izašao je u lipnju za austrijski Alessa Records, a uz Tamarinog stalnog suradnika Krunoslava Levačića (bubnjevi), pridružila su joj se i dvojica sjajnih talijanskih glazbenika, Stefano Battaglia (klavir) i Salvatore Maiore (kontrabas). 

"U međuvremenu smo imali priliku album predstaviti na nekim od doista impresivnih europskih i domaćih pozornica, a koncerti i album dobili su prilično dobre kritike od kojih bih izdvojila recenziju našeg nastupa na prestižnom norveškom Trondheim Jazz Festivalu: "Tamara Obrovac - novo i uzbudljivo poznanstvo... svojim istančanim triom dala nam je nadopunu nečega što nismo ni sami znali da nam je potrebno. Autor videa je cijenjeni istarski video umjetnik Matija Debeljuh, koji je svojom estetikom dočarao skladbu "Muora", a s obzirom na vizualni koncept i trajanje skladbe, možda više odgovara naziv "kratki film". - rekla je Tamara Obrovac.

“Sretna sam što fligranski način sviranja ovih sjajnih glazbenika, rasterećen bilo kakvih jazz klišea, otvara nove sfere komunikacije i improvizacije i mojoj glazbi donosi jednu sasvim novu dimenziju.” - rekla je Tamara o svojoj novoj suradnji. 

Ovim novim glazbenim materijalom u izvedbi vrhunskih glazbenika, Tamara nam još jednom donosi jedinstveni glazbeni projekt koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba.

U petak 07. veljače 2020. u podne premijerno je na Tamarinom službenom YouTube kanalu predstavljen i novi video na skladbu “Muora” sa CD-a “TransAdriaticum” redatelja Matije Debeljuha.
 
Skladba govori o “Muori”, imaginarnom noćnom stvorenju kojim su prema predaji u Istri plašili djecu, a riječi su nastale Tamarinom reinterpretacijom i nadogradnjom stihova Milana Rakovca.

”Moja slika u glavi je više poetska nego strašna; ljetna noć obasjana mjesečinom, otvoren prozor, šumovi noći i moj otac kao dijete u svom krevetu na selu koji u polusnu vidi pokret zavjese i osluškuje da li je došla Muora”, objašnjava Tamara.

“Video je inspiriran narodnom predajom o strahu od “Muore”, imaginarnog bića koje je prema istarskim legendama stanovnik noćnog svijeta. Tako je video posveta tom imaginariju kroz ljepotu prirode.” - rekao je o video uradku sam redatelj Matija Debeljuh.

Spomenimo na kraju, da će pulska i istarska publika imati priliku vidjeti i slušati Tamaru Obrovac i njezin quartet u INK Puli, već tradicionalno na Valentinovo, 14. veljače u 20 sati (INK Pula). 

(rex/foto Darija Čikač)

Video vezan uz članak

Facebook komentari