Novi filmski tjedan u Kinu Valli

OD 21. DO 27. OŽUJKA
Novi filmski tjedan u Kinu Valli obiluje raznovrsnim programima, od novog hrvatskog filma za djecu, gostovanja redatelja dokumentarnog filma „Na vodi“, prikazivanja snažne romantične drame „Na plaži Chesil“ i novog filma strave „Mi“, do otvorenja retrospektive velikog Dušana Makavejeva.

U četvrtak započinje s prikazivanjem film „Moj dida je pao s Marsa“ (r. D. Žarković i M. A. Škop) avantura o djevojčici koja uz pomoć mrzovoljnog robota ima na raspolaganju da spasi svog djeda od vanzemaljaca i spozna da i sam djed nije s ove planete. Istog dana prikazati će se vrhunski dokumentarni film „Na vodi“ (r. G. Dević) uz gostovanja redatelja i filmske ekipe, a povodom premijere u Kinu Valli 21. ožujka cijena ulaznice iznosi 20,00kn. Film je već nagrađen Posebnim priznanjem 61. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu a prati niz stanovnika Siska čiji su životi i svakodnevica vezani uz rijeku: odvjetnika koji usred zime pliva, dvojicu ratnih veterana koji zajedno ribare, bivšeg ubojicu, hrvatskog branitelja, majku koja je ostala bez obitelji. 

Ljubiteljima filma strave na raspolaganju je film „Mi“ (r. J. Peele). Bezbrižni odmor jedne obitelji pretvori se u pakao kada im grupa nepozvanih posjetitelja uđe u kuću i počne ih terorizirati. Uskoro shvate da ih proganjaju groteskne verzije njih samih.

„Na plaži Chesil“ (r. D. Cooke) film je koji govori o mladom paru različita društvenog statusa u Engleskoj 1962. godine, koji se upoznaje i zaljubljuje. Prateći situacije kroz koje ovaj par prolazi tijekom udvaranja, film istražuje društveni pritisak koji prati fizičku intimnost, s kulminacijom u njihovoj prvoj bračnoj noći.

U srijedu, 27. ožujka započinje trodnevna besplatna  retrospektiva filmova Dušana Makavejeva. S početkom u 18:30 u foajeu će se  otvoriti izložba fotografija realizirana uz prijateljsku potporu Njemačke Kinoteke, Fakulteta Dramskih Umetnosti, Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza i Jugoslovenske kinoteke, a  za tu je priliku jedan autorski tekst i osvrt napisao irski filmaš i kritičar, član "Experimental Film Society" iz Dublina, Maximilian Le Cain. Uvaženi gosti Miroljub Vučković, predstavnik Filmskog centra Srbije, i filmski kritičari Miroljub Stojanović i Nenad Polimac, održati će osobni kratki osvrt na rad velikog redatelja. Nakon otvorenja slijede filmovi: Prokleti praznik i Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a.

Facebook komentari