Nove prostorije za rad Zajednice Talijana Materada

UMAG ŽIVI MULTIKULTURALNOST
„Umag je grad koji baštini i živi multikulturalnost te grad u kojem raznolikost predstavlja najveće bogatstvo. Razvitak naše zajednice plod je rada brojnih generacija sugrađana koji su znanjem i trudom izgradili svoje snove. Zajednicu i grad čine ljudi koji  ostavljaju za sobom djela i tragove, a od danas imamo novo mjesto za novi razvoj Materade.“, tim je riječima gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese proslavio otvaranje nove Zajednice Talijana Materada.

U petak, 4. kolovoza 2017. godine, veliki se broj mještana i uzvanika okupio ispred Društvenog Doma u Juricanima ne bi li prisustvovali svečanom otvaranju novouređenih prostorija Zajednice Talijana Materada.
Svečanost je započela u 19:00 sati obraćanjem predsjednice ZT Materada Katije Šterle Pincin te predstavnika Talijanske Unije Maurizija Tremula i Furija Radina. Publiku su pritom pozdravili  i Konzul Republike Italije Paolo Palminteri te zamjenica gradonačelnika Grada Umaga Floriana Bassanese Radin.  Nakon prelijepih govora visokih uzvanika i nastupa mješovitog zbora te predstavnika glazbene sekcije, slijedio je najsvečaniji čin, odnosno govor gradonačelnika Bassanesea i rezanje vrpca, čime je i službeno otvorena nova Zajednica.

Sam je čin rezanja vrpca imao vrlo simboličko značenje, budući da je upravo ta velika čast pripala utemeljiteljima Zajednice Talijana Materada, Nerini Crnić i Vladi Rota, te dvjema najmlađim članicama Elis Pincin i Enei Grbac.

„Čuvanje i prenašanje tradicije predstavljaju zalog za svakodnevni strateški razvoj zajednice te je upravo zbog toga Grad Umag samostalno pokrenuo projekt obnove i rekonstrukcije nove zgrade. Duboka ukorijenjenost talijanske autohtone zajednice na području Umaga i umaških naselja, kao i multikulturalnost samoga kraja, vidljive su na svakom koraku te čine neizostavni dio našeg Umaga. Njegovanje tradicije i baštine doprinosi ukupnom bogatstvu kulturnog prostora jedne zajednice, stoga nam je bila želja sugrađanima pokloniti nove, adekvatne prostorije za rad.“ istaknuo je Bassanese i dodao kako ga izuzetno veseli činjenica da se u rad Zajednice uključilo puno mladih, jer je to jedini put u sigurnu budućnost.

Projekt je obuhvatio rekonstrukciju svih prostorija, odnosno stubišta, ulaza, hodnika, sanitarnih čvorova, ureda i multifunkcionalnog centra. Sam je prostor povezan s velikom dvoranom u Društvenom domu, što daje dodanu vrijednost. Izvedena je kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija te zamjena podnih obloga, ugrađena je nova rasvjeta, kao i sustav klimatizacije. Nadalje, pristupilo se rekonstrukciji i obnovi stropova gipsanim oblogama, uređeni su sanitarni čvorovi te je ugrađena potpuno nova PVC stolarija.
Nove prostorije svakako će omogućiti bolje uvjete i realizaciju brojnih aktivnosti  koje se ranije nisu mogle obavljati. Naime, Zajednica Talijana Materada, koja broji 250 članova, nudi niz tečajeva i aktivnosti, od plesa do pjevanja, dramske sekcije za mlade i odrasle, glazbeno-instrumentalne i umjetničke sekcije, brojne sportske aktivnosti, a može se podičiti i aktivnostima svog mješovitog zbora koji je aktivan već punih 15 godina, a koji nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.  (REX)

Facebook komentari