Nove preporuke: Sva djeca mogu u vrtiće i škole

NIJE POTREBNA IZJAVA RODITELJA
Od ponedjeljka, 25. svibnja 2020. godine svoj djeci omogućen je odlazak u vrtić kao i učenicima razredne nastave u osnovnim školama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas, 20. svibnja 2020. godine objavio je nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebvne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Omogućeno je uključivanje između 15 i 20 djece po odgojno-obrazovnoj skupini. Kod većih skupina djece razmotrit će se mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine.

U svim objektima važno je provoditi i poštovati opće mjere sprječavanja širenja zaraze, dovoljan fizički razmak, higijenu ruku i prostora te izbjegavati ulazak drugih osoba.

Zbog kvalitetne organizacije rada u predškolskim ustanovama uz poštivanje propisanih preporuka, molimo roditelje/staratelje da ispune upitnik objavljen na web stranicama vrtića ili se jave putem e maila ravnateljici ustanove.

Potvrde o zaposlenju i izjave roditelja u ovom trenutku nisu potrebne.


HZJZ objavio je danas nove upute za vrtiće i niže razrede osnovne škole. Prema novim uputama u vrtićkoj grupi ili razredu može biti 15 do 20 djece, ali i više. Podsjetimo, dosad je bilo dozvoljeno maksimalno devetero djece. Prema novim uputama, rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje svih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Ukratko, škole trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima:

1. Preporučeno je poštovanje fizičke udaljenosti od 1.5 m iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.
2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.
3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na njihov radni status.  
4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školu ili u organiziranom prijevozu.
5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u formirane nastavne grupe.
6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmeti, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.
7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25.5., ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

(REX)

Facebook komentari