Nova svjetska zvijezda Somi otvara 2. Backstage Live Pula

INK PULA, SUBOTA, 21. RUJAN U 20 SATI
U subotu, 21. rujna u 20 sati, u INK Pula, započeti će 2. Backstage Live Pula 2019, a otvoriti će ga nadolazeća jazz zvijezda kojoj je jazz samo poveznica za neke druge pravce kojima ide, kao što su world music ili kako ona kaže new african jazzu.

Ulaznice za koncert potražite na prodajnim mjestima Eventima, blagajni Istarskog narodnog kazališta, prodajnim mjestima Eventima i na http://www.eventim.hr.

"Američku pjevačicu i aktivisticu ruandskog i ugandskog podrijetla, Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves. Profinjena je glazbenica iznimne muzikalnosti koja pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a utemeljila je New Africa Live, neprofitnu organizaciju posvećenu promociji najboljih suvremenih afričkih umjetnika koji rade u području performansa, vizualne umjetnosti i književnosti.

Upravo je ona nastupila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u spomen na Međunarodni dan sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine robljem. Također, s Hughom Masekelom je nastupila u Carnegie Hallu na proslavi dvadeset godina južnoafričke demokracije.

Somi je djetinjstvo provela u Zambiji a danas živi u SAD-u i Nigeriji. Zahvaljujući tome stekla je, između ostalog, i bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu. Naime, ona svoju glazbu naziva new african jazzom, a zasniva ju na multikulturalnosti, ponajprije spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Svoj osebujan pristup jazzu, iako se radi o labavim poveznicama s tim žanrom, snažno začinja utjecajima world musica, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava.

Za razliku od glazbe njezina mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazzu i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvorenija za različite utjecaje. Autorica je ili koautorica skladbi koje su, između ostalog, politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleya.

Takve su i druge njezine suradnje, stilski šarolike. Naime, u raznim je prigodama pjevala uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a kao gosti su joj se, među ostalima, u nekim izvedbama pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw."  (Davor Hrvoj)

(rex)

Video vezan uz članak

Facebook komentari