Nola iza pozornice…

RAZGOVOR POVODOM 25. GODINA GLAZBENE KARIJERE I SLAVLJENIČKOG KONCERTA!
Približava se važan dan za Nolu, za Gabrijelu i Marijana Jelenića. Slavite 25 godina glazbenog stvaranja. Zaštitni ste znak Pule i Istre, vaša je glazba obilježila ove prostore i ostavila neizbrisiv trag u srcima vaših obožavatelja.
Javnosti smo željeli predstaviti dvije ključne osobe koje stoje izagrupe Nola, Gabrijelu i Marijana Jelenić. Ujedno ćemo najaviti slavljenički koncert Nole koji će se održati u subotu 21. travnja u Istarskom narodnom kazalištu pod nazivom NOLA -"25"- povodom 25. godina glazbenog stvaranja.
    
Mnogi naši sugrađani voljeli bi znati nešto više o vama. Gdje ste se vas dvoje upoznali? Jeste li prije ulaska u romantičnu vezu već glazbeno surađivali ili je ta suradnja došla kasnije?

Gabi -  upoznali smo se u Žminju. Marijan je tu večer svirao i nakon koncerta smo se upoznali. Prije toga nismo suradjivali,  nismo ni znali jedan za drugog.
Marijan - tu večer kad smo se upoznali, 16. travnja 1993., svirao sam s Gustafima harmoniku i nakon svirke prišlo je društvo djevojaka i nagovorilo nas da Gabi zapjeva. Nebo se otvorilo i onako "filmski" sam se zaljubio u prekrasnu žminjku s anđeoskim glasom. Sve poslije opjevano je u našim pjesmama.

Što ste radili prije Nole, prije Gabi i Marijana iz Nole?

Gabi - Živjela sam bezbrižno i sretno svoje djetinjstvo i dio mladosti. Škola, prijatelji, izlasci,...
Marijan - nakon srednje škole maksimalno sam uživao u slobodi od vrlo strogih roditelja i školskih obaveza. Nažalost kratko je trajalo jer je počeo rat. U toj strašnoj magli događanja "ukazala" se Gabi i povela me na ovaj put. Glazba mi je uvijek bila utočište.


Jeste li se oduvijek željeli baviti glazbom i kako je to kod svakog od vas dvoje započelo?

Gabi - Pjevam od kad znam za sebe ali nisam mislila da ću se ozbiljno baviti glazbom, a pogotovo ne da će mi to biti osnovna životna okupacija.  
Marijan - oduvijek mi je glazba bila dio života, glazbena škola, orkestar, prvi bendovi, ... Počeci su bili u OEŠ Neven Kirac (danas Šijana), gdje sam počeo kao zboraš, a kasnije trubač i klarinetist. Nakon tih iskustava na nagovor roditelja počeo sam svirati harmoniku. Gitara je u društvu bila više IN pa sam ju nekako sam naučio svirati. Tako je počeo moj glazbeni put. Nakon brdo fešti s gitarom, harmonika je opet "presudila". Dobio sam poziv od KUD Idijota da im snimim harmoniku na dvije pjesme na albumu Glupost je neuništiva. To su primijetili Gustafi i ubrzo sam svirao s njima.


Što najčešće prenosite svojim pjesmama? Većina je pozitivna, inspirativna i energična, jesu li one odraz vašeg uobičajenog raspoloženja?

Marijan - ovisno o vremenu nastanka, pjesme pričaju o odnosu i suživotu. Tijekom stvaranja ne promišljam o poruci. Jednostavno se "isključim", a note i stihovi me sami vode.

Uspjeli ste i za vas su mnogi čuli 90-ih godina kada u Hrvatskoj nije bilo baš lako? Kako vam je to uspjelo i kako je to teklo?

Gabi - Mislim da je ključ svega u tome da jednostavno nismo nikad odustali.  Što se tiče devedesetih, to su bile teške godine, no uspijevali smo i tada svirati i stvarati.  Bili smo mladi i na život gledali drukčijim, nevinijim očima.

Marijan - Tada nije bilo računala i na ovoj razini razvijenog interneta. Iz današnje perspektive gdje s mobitelom možemo snimati i audio i video u visokim rezolucijama te djela distribuirati u trenu bilo gdje u svijetu devedesete izgledaju kao kameno doba, hahaha. Bili smo uporni i prihvaćali novotarije, zadržali svoj rukopis i emocije.

 

Surađivali ste s mnogim imenima u glazbi, biste li izdvojili neke od njih, tko vam je bio važan oslonac i velika pomoć?

Gabi - Svatko tko je ikada svirao s nama, pomogao je na način na koji je u tom trenutku mogao. Svi su ti ljudi ostavili trag na nama i na Noli. Što se tiče oslonca, bez podrške naših roditelja, sve bi bilo puno teže. Tu prvenstveno mislim na brigu o našoj djeci kad nas nije bilo blizu.
   

Često izdvajate suradnju s vokalnom skupinom NešPula? Recite, što vas je dovelo do ove suradnje?

Marijan - NešPula je snimala kod mene u studiju i odmah su me "kupili" svojom energijom. Ubrzo nakon toga smo kliknuli i zajedno snimili a capella verziju pjesme Drukčije. Autor sam glazbe za njihov prvi singl Probudi me.


Do sada ste uvijek bili vjerni vašem prepoznatljivom izričaju, hoće li vaši obožavatelji uskoro moći čuti nešto drugo ili ostajete vjerni sebi?

Gabi - Zapravo je vrlo realno i moguće da već sljedeća pjesma, ili čak cijeli album, bude mali zaokret, ali i dalje ćete znati da je to Nola.

(REX/Razgovarala: Doris Floričić/Foto: Ivana Kujundžić)

Facebook komentari