Nogometna škola NK Uljanik je dragocjena i mora opstati

REFLEKSIJA KRIZE U BRODOGRADNJI NA PULSKI SPORT 
Na marginama krize brodogradilišta i sveopće neizvjesnosti koja se nadvila nad pulskim škverom događa se i određena kriza u sportskim društvima koja su vezana uz brodogradilište. 
Prošli tjedan održani su brojni sastanci predstavnika NK Uljanik s roditeljima čija djeca polaze nogometnu školu i igraju u mlađim kategorijama kluba s Verude kojima je dano na znanje da je stanje u klubu sve samo ne idilično. 

No uz analizu trenutne situacije iskazana je i dobra volja da se klub konsolidira i da se vrlo dobro organizirana omladinska škola nogometa sačuva, očuva i opstane u interesu  djece, roditelja, šire društvene zajednice ali i u interesu sporta u Puli.
Nogometna škola Uljanika je u zadnjih nekoliko godina postala prestižna škola nogometa kojoj je primarni cilj okupljanja djece oko sporta, s osnovnom željom stimuliranja zdravog načina života.

Dovoljno je na stadionu Veruda proviriti na oglasnu ploču, pogledati ispunjenu satnicu rasporeda treninga da bi se shvatilo da se u Uljaniku radi predano, pošteno s puno ljubavi prema najmlađima i njihovoj želji da se bave sportom. 
U Uljanik su dobrodošla sva djeca, ne postoje nikakva testiranja, ne postoji nikakva diskriminacija što su prepoznali brojni roditelji čija se djeca s „guštom“ pojavljuju na svakom treningu. 

A u takvoj konstelaciji snaga nije zanemariva činjenica da u prvoj nogometnoj ligi, u dresu susjedne NK Istre 1961 igraju klinci koji su prve nogometne korake napravili na Verudi uz stručno vodstvo trenera koji još uvijek s puno entuzijazma vode klince s Verude

Poznata je činjenica da će stadion Veruda uskoro potpasti pod gradsku firmu koja skrbi o gradskim sportskim objektima Pulasportu i da se određena bojazan krije i u tom potezu Grada Pule. 

Tim povodom poslali smo upit gradonačelniku Pule Borisu Miletiću koji nam je u kratkom razgovoru rekao da je primarni interes Grada Pule potpomaganje amaterskog sporta i da nema nikakvog razloga da se oni koji skrbe o mladima i koji rade kao što radi NK Uljanik strahuju za svoju budućnost kada su u pitanju sportski objekti koji jesu, ili će biti u vlasništvu Grada Pule. Miletić nam je ponovio da se isto odnosi na sve kolektive koji rade s najmlađim kategorijama kao što je AK Istra koja je isto korisnik stadiona na Verudi. 

Iz NK Uljanik su na sastanku napomenuli kako su oduvijek bili za suradnju s pulskim prvoligašem pa su tako i nedavno organizirali susret s predstavnicima Grupacija Baskonia - Alavés i da se nadaju da će s njihove strane biti iskazana veći stupanj dobre volje za suradnjom za razliku od onoga što su imali s „Rusima i Amerikancima“. 

Ono što pomalo plaši sportsku javnost je informacija koja se pojavila u javnosti kako su iz NK Istre 1961 prije par dana ukinuli ženski pogon, te kako su cure postale „višak“ na Drosini. 
Sportska javnost je uvjerena kako takvi potezi nisu u interesu sporta i da se takvima potezima šalju loše poruke lokalnoj zajednici. 

NK Uljanik je dio sportske zajednice koja nije profesionalna, u kojoj je samo jedna osoba profesionalno vezana uz rad kluba, a radi se o profesionalcu koji pod svojom skrbi ima sve kategorije nogometaš računajući i seniorsku ekipu. 

Sasvim je izvjesno da se NK Uljanik mora održati, da se lokalna zajednica, politika i gospodarstvo trebaju potruditi da pomogne i potakne rad s najmlađima, a svima onima koji sumnjaju ili nemaju informacije preporučamo da navrate do stadiona na Verudi i da se osobno uvjere kako i što se radi na stadionu, ne samo u nogometu, iako je ova priča primarno vezana za NK Uljanik i ljude koji vode ovaj pulski sportski biser. 
(NENAD MARJANOVIĆ FRIC) 

Facebook komentari