Noćas je izglasan Proračun Grada Pule za 2019.

PRORAČUN ZA 2019. JE 439.878.048,19 KUNA
Već na početku 13. sjednice GV Grada Pule, predsjednik GV Tiziano Sošić je najavio da se s dnevnog reda uklanja Odluka o donošenju plana davanja koncesije za sedam pulskih plaža i lučicu Bunarinu, koja je trebala biti jedna od zanimljivijih točki dnevnog reda jučerašnje sjednice.

Osim toga, oporba se na samom početku pobunila što je na rasporedu sjednice čak 31. točka dnevnog reda, a oni su dobili 13 dana prije sjednice 1.600 stranica materijala, posebno je tu bio ogorčen Radenko Ognjenović iz HSU-a, koji je istaknuo da pored svog posla na kojem radi šest dana u tjednu, nemoguće je da uopće paušalno prođe materijale, a kamoli da ih pomno prouči.  

Nakon pet i pol sati sjednice Gradskog vijeća Grada Pule, na red je došla i najvažnija tema ''Proračun Grada Pule za 2019. godinu i projekcije Proračuna Grada Pule za 2020. i 2021. godinu''. Proračun za 2019. godinu ''težak'' je 439.878.048,19 kuna, a pročelnica Odjela za financije Sajić obrazložila je sve financijske segmente Proračuna.

Danijel Ferić je u ime kluba SDP-HSU rekao da oni neće podržati Proračun 2019., unatoč tome što su neke programe i sami podržali. Razlog je, po njemu to što Grad Pula svake godine povećava cijene komunalnih naknada, a suprotno tome Grad Pula ima 90 milijuna kuna nenaplaćenih sredstava. Osim toga, Ferić je razočaran što u Proračunu nema ni stavke za početak građenja azila za životinje, a taj njegov amandman nije prošao.

U ime kluba HDZ-a Mirko Jurkić je istaknuo da Proračun 2019. ima dobrih i manje dobrih stvari.
- Nama se ovdje uglavnom prikazuju lijepe stvari, ali ima i onih manje lijepih stvari, kao što su već spominjane obećane četiri garažne kuće, pa se nadam da ćemo i njih dočekati. Ne može se reći da se nije radilo ovih godina, puno se radilo ispod zemlje, što naravno nije vidljivo, sad se počelo raditi i iznad zemlje, ali može se i bolje. Primjer je katastrofalno stanje Ulice 43. Istarske divizije, pa Valdebek i još neka prigradska naselja nemaju izgrađenu prometnu infrastrukturu kako treba. HDZ je prošle godine podržao proračun, ali neke stvari su u ovom ostale iste, što nam nije drago, a primjer su porodiljske naknade od 1000 kuna, tu se moglo negdje oduzeti, pa malo nadodati. Zahvaljujem ovim putem vladajućim da su prihvatila naša dva amandmana, ali podržali smo proračun prošle godine, ove nećemo, ali ćemo možda slijedeći.

U ime kluba IDS-a Valter Boljunčić je istaknuo da je ovo jedan realan i socijalan proračun, što se vidi po povećanju sredstava za Odjel za društvene djelatnosti.

Petar Ćurić iz HDZ-a je istaknuo da u proračunu nema ništa u vezi uređenja Štinjaskog dijela prilaza Plazine, a od građana iz tog dijela je dobio niz primjedbi.

Radenko Ognjenović iz HSU-a je izrazio strah da će sve više mladih se iseliti iz Pule ako se grad okrene povećanju turizma, jer moramo biti svjesni da su u turizmu većinom sezonski radnici. Na njegovu bojazan Danijel Ferić je ''ironično'' rekao da nema straha što je iz Pule nestalo 6.000 ljudi, jer će se izgradnjom Muzila, Sarcoggiane i Hidrobaze doseliti u Pulu 8.000 visokokvalificiranih konobara, kuhara i sobarica.

Siniša Gordić iz koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS je istaknuo da očito nema sluha za azil za životinje, a da što se tiče proračuna da lijepo izgleda na papiru, ali da papir sve trpi.

Na kraju rasprave, a prije glasanja o proračunu, Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić je pokušao odgovoriti i raspraviti o svim primjedbama vijećnika o Proračunu 2019..

- Pomno sam slušao raspravu i pokušao sam si dati odgovore na pitanja, kojih baš i nije bilo, jer smo više slušali opaske i primjedbe vijećnika. - rekao je na početku Boris Miletić, naglasivši da se mora znati da je Pula do 1991. godine bila vojni grad i da su mnoga mjesta bila zatvorena za građanstvo, a da je i neprimjereno uspoređivati Pulu iz 1991-1995. s onim ovih dana. - Znamo da je za vrijeme rata u Pulu doselio veliki broj izbjeglica, od kojih je jedan dio ostao živjeti u gradu, a drugi su se nakon završetka rata vratili na svoja ognjišta i normalno je da su brojke stanovništva tada bile drugačije, što sugeriraju oporbeni vijećnici.

Istaknuo je Gradonačelnik i da je njegov postulat pomoćdjeci i osobama treće dobi, te je ponosan što su uspjeli po školama osigurati produženi boravak, što su uspjeli doći do situacije da škole rade samo u jednoj smjeni.

- Što se tiče potraživanjima prema dužnicima, ja kažem ovo, što smo morali ići prema Uljaniku i ovršiti ga u ovoj situaciji, ja nisam to mogao. Teško mi je govoriti o nenaplaćenim potraživanjima, jer bi s tim potraživanjima ugasili Uljanik. - rekao je Boris Miletić.

 - Prihvaćam primjedbu da se treba srediti Ulica 43. Istarske divizije, ali ta ulica treba puno novaca, kojih sada grad nema. Na njoj se treba prvo izvesti radovi ispod zemlje da ne bi došlo opet do situacije, danas radimo asfalt, pa za godinu dana opet kopamo da bi stavili insatalacije, kompleksan je to posao i radimo na njemu, te ćemo preko projektne dokumentacije pokušati namaknuti sredstva preko EU fondova. - rekao je o primjedbi Mirka Jurkića gradonačelnik Grada Pule.

Petru Ćuriću je rekao da će nadležne službe razmotriti situaciju u Štinjanu i normalno da će grad saslušati i pomoći ljudima u njihovim problemima.

Na kraju je Boris Miletić pozvao sve vijećnike da podrže Proračun 2019., naglasivši još jednom da su vladajući pokazali političku korektnost prihvativši dva od tri amandmana HDZ-a.

Nakon toga krenulo se na izglasavanje Proračuna koji je izglasan sa 14 glasova ZA, jednim glasom PROTIV, te sa 9 glasova suzdržanih. Protiv je glasala samo Gordana Čakić iz Živog zida.

(Dorijan Vrkljan)

Facebook komentari