Niti stečajni plan, niti likvidacija, nego smjena stečajnog upravitelja - VIDEO

NEOČEKIVAN RASPLET DOGAĐAJA NA ROČIŠTU ZA ULJANIK D.D.
Umjesto da danas bude odlučeno ide li se u izradu stečajnog plana za Uljanik d.d. ili slijedi njegova likvidacija, na današnjem ročištu u Pazinu dogodilo se nešto treće. Na prijedlog predstavnice Republike Hrvatske, najvećeg vjerovnika Uljanika d.d. smijenjen je dosadašnji stečajni upravitelj i postavljena nova upraviteljica, Marija Ružić iz Rijeke. Ona je otprije poznata kao stečajna upraviteljica Brodogradilišta Kraljevice, Petrokemije i Arene trikotaže. Ni sada bivši stečajni upravitelj, a ni ostali sudionici današnjeg ročišta za Uljanik d.d. nisu očekivali ovakav obrat. 

Komentare Damira Majstorovića, Samira Hadžića i Borisa Cerovca, kao i izjavu Nevenke Kovčalije, opunomoćenice RH, zamjenice županijskog odvjetnika u Puli možete pogledati u live videu snimljenom netom nakon završetka ročišta u Spomen domu u Pazinu.

Ročište za Uljanik d.d. završilo smjenom stečajnog upravitelja.

Posted by Regional Express on Friday, 6 September 2019


Tijek ispitnog izvještajnog ročišta za Uljanik d.d. u stečaju

U 9 sati započelo je ispitno ročište za Uljanik d.d. tijekom kojeg je Damir Majstorović nabrojao sve priznate, a onda i osporene tražbine vjerovnika. Radi se o blizu 140 vjerovnika, među kojima se u prvom redu nalaze radnici, a u drugom redu tu su Republika Hrvatska, tj. Ministarstvo financija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj te mnoge firme koje su u pružale različite usluge ili nabavljale opremu za Uljanik d.d. 

Radnici i radnice Uljanik PIS-a (Poslovno-informatičkih sustava) traže svoja prava

Svoje tražbine prijavili su i radnici i radnice Uljanik PIS-a, no one nisu priznate. Majstorović je kazao da mu je bilo posebno teško odbijati njihove zahtjeve. „Ja shvaćam njihovu poziciju, ali oni nisu vjerovnici Uljanika d.d. i nisam u mogućnosti da priznam njihova potraživanja. To su bivši radnici Uljanik PIS-a nad kojim je 29. travnja otvoren i zaključen stečaj jer to društvo nije imao dovoljno imovine niti za troškove stečajnog postupka. Evidentno je da oni neće naplatiti svoja potraživanja, osim onog dijela od Agencije za osiguranje radničkih tražbina“. Na to se javila predstavnica radnika Nada Jelinić Starčević koja je prisutnima pojasnila koja je bila uloga nje i njenih 150 kolega, a radi se o računovodstvu, kadrovskoj službi, informatičarima, cijeloj logistici bez koje ni jedno od društava koncerna ne bi moglo funkcionirati. U videu kojeg možete pogledati na kraju članka kazala nam je da će se i dalje boriti za povrat svojih neisplaćenih plaća i to kroz institucije Europske unije. 

Rasprava završena

Kada je Majstorović završio s nabrajanjem i obrazlaganjem tražbina uslijedila je rasprava tijekom koje je nekoliko odvjetnika, opunomoćenika vjerovnika kojima su osporene tražbine predalo svoje prigovore na odluku stečajnog upravitelja. Većina njih nastavit će borbu za povrat tražbina za koje smatraju da im pripadaju putem sudskih parnica.

Predstavnica Republike Hrvatske iznijela prijedlog za smjenu stečajnog upravitelja

Nakon rasprave na redu je bilo izvještajno ročište u kojem je Majstorović trebao iznijeti i podrobno obrazložiti glavne pretpostavke stečajnog plana u izvješću kojeg je pripremio. 
To je prekinula Nevenka Kovčalija, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Puli koja na ovom ročištu predstavlja Republiku Hrvatsku i zatražila da svi članovi vijeća potpišu zapisnik ispitnog ročišta, čime je taj dio službeno završio. Zatim je na očito iznenađenje svih prisutnih, iznijela prijedlog sudu o smjeni stečajnog upravitelja. „S obzirom da smo utvrdili da RH ima više od 3 milijarde neosporenih tražbina, više od 70% svih tražbina, sukladno članku 87. Stečajnog zakona predlažem da Sud umjesto stečajnog upravitelja Damira Majstorovića imenuje novog upravitelja u osobi Marije Ružić iz Rijeke“, iznijela je prijedlog Kovčalija, nakon čega se atmosfera u dvorani Spomen doma uzburkala. Samir Hadžić je zapljeskao čime je zaslužio opomenu suca, a opunomoćenik Kermas energije upitao je Kovčaliju da argumentira svoj prijedlog. Po zakonu, ona nije dužna obrazlagati svoje razloge, pa to zapravo nije niti učinila, samo je kazala da izvješće koje je Majstorović podnio i smjernice na kojima temelji svoj stečajni plan „ne pružaju dovoljne osnove da danas donesemo tako važnu i značajnu odluku“

Stečajni upravitelj smijenjen, na prijedlog RH izabrana Marija Ružić

Sudac Damir Rabar dao je ovaj prijedlog na glasanje, no to je bilo samo ispunjavanje zakonske norme, budući da je jasno da glas Republike Hrvatske donosi odluku, s tolikom većinom tražbina. Za ovaj prijedlog glasali su vjerovnici koji zajedno imaju 82.93% prava glasa, protiv je glasalo 2,9%, a suzdržanih je bilo 14.8%, pa je slijedom toga Damir Majstorović smijenjen, a za novu stečajnu upraviteljicu postavljena je Marija Ružić. 

Time je završeno današnje ročište, a većina komentara koje možete poslušati u ive videu na početku članka slaže se u tome da ovim postupkom Država kupuje vrijeme te da se ovdje radi o gradnji 514 – brodu za prijevoz automobila koji se gradi u Rijeci, a u vlasništvu je Uljanika d.d. te na njemu i 3. Maj i Uljanik temelje svoj izlazak iz krize. 

Neki od komentara na neočekivani obrat s današnjeg ročišta

Samir Hadžić: „Odluka je čisto politička. Izgleda da ne možete riješiti ništa osim ako ne promijenite Vladu, a mi ćemo se boriti i dalje, nemamo što izgubiti, odustati nećemo, možda zvuči nerealno, ali i ovdje smo došli, a predviđali su nam da ćemo nestati tik-tak. Idemo se dalje boriti. Tražimo ostavku Vlade odmah!“

Boris Cerovac: „Razlog ovoga je da Da izgubimo dragocjeno vrijeme, Da izgubimo pravo na gradnju 514 koja nam je temelj stečajnog plana i da brodovlasnici odustanu od potencijalne narudžbe brodova od Uljanika“.

Damir Majstorović: Po mom mišljenju ako Uljanik d.d. neće dovršavati gradnju 514, nema ni osnova za izradu stečajnog plana, to bi bilo samo gubljenje vremena i novaca“

(REx/RŠ/Foto: Manuel Angelini, Video: Renata Šimić)

Video vezan uz članak

Facebook komentari