Nikola Tesla: Čovjek ispred kapitala i slave

PRIKAZ KNJIGE STJEPANA IVEZIĆA
Prošla godina posvećena Nikoli Tesli, kako kod nas tako i kod naših susjeda, donijela je velik broj naslova koji se bave njegovim životom i djelom: od biografija do slikovnica koje najmlađim uzrastima prikazuju zgode koje su ga potakle na živu opčinjenost prirodnim zakonima i čvrstom odlukom da se ti zakoni stave u službu čovjeku. No, ovdje obrađujemo jednu stariju knjigu, koja je udaljena 70 godina od nas, a otada su države nastajale i nestajale, a Teslina djela su ostala. 

IZUZETNO VRIJEDNA KNJIŽICA PULSKOG AUTORA

Teslu svojatamo i mi i naši susjedi Srbi, gradeći muzeje i organizirajući programe njemu u čast na državnoj razini. No, jedni i drugi zaboravljamo da je on napustio naše krajeve i otisnuo se u SAD, gdje je i realizirao svoje ambiciozne ciljeve. Ova malena knjižica, tiskana 1936. godine u Donjem Miholjcu, pisana ekavicom, čita se u jednom dahu. U njoj se nalaze podaci koji su dobiveni izravno od rodbine velikog znanstvenika, a pisana je za njegova života. Ali nije to sve: ona zrači duhom jednog minulog vremena, diskurzom koji danas zvuči u najmanju ruku čudno, a naći će se i oni kojima ona zvuči uvredljivo. 

"Tesla, ponos naše nacije" je izvanredna knjiga koja dočarava duh tog doba i u kojoj se naziru političke problematike. Podsjetimo se, teško je to razdoblje: Veliki rat poharao je Europu, prekrojio stara carstva, a Velika Depresija dotukla je ono što se stiglo oporaviti. Fašizam se javlja kao legitimni nositelj vlasti u Italiji, Hitler centralizira svoju vlast. Nastaju discipline, koje nećemo oslovljavati kao znanstvene, koje podčinjavaju jednu rasu drugoj. Mi pripadamo onoj rasi koja je prezrena, kao i Nikola Tesla.

SLAVEN, PA ZASLUŽAN ZA BLAGODATI MODERNOG DRUŠTVA?

Autor nas prvo upoznaje s roditeljima Nikole Tesle, Milutinom i Đukom Tesla. Odmah nam postaje jasno koliki je bio njihov utjecaj na mladog genija. Otac svećenik, a majka također iz obitelji sa svećeničkom tradicijom, mladom Tesli pružaju ono najbolje što mogu. Otac posjeduje veliku biblioteku, kojom mladić hara, toliko da su se roditelji pobojali za zdravlje njegovih očiju te mu branili da dokasno čita. Izumitelj je tomu doskočio tako što je izrađivao svoje svijeće koje je skrivao po kući, pa kada bi ostali zaspali, on bi se posvetio čitanju. Tako je i ostalo do kraja njegova života, uvijek nalazeći vremena za pokoje dobro štivo. 
Od malih nogu bilo je jasno da Nikola kroči drugom stazom, duboko štujući svoje roditelje, no nije dijelio njihovu viziju svoje budućnosti. Mladić je bio boležljiv, krhka zdravlja, praćen vizijama, suputnicima njegova života do samog kraja.

Otac je u njemu vidio budućeg svećenika, a mladić je potiho čeznuo za prirodnim znanostima. Izrazito nadaren kako za fiziku tako i za matematiku, očarao je svoje profesore. 
Kakav li bi mu bio život da otac nije pristao na njegovu želju da se školuje za inženjera? Kako bi naš život izgledao? 

Bolest je privela Milutina uz krevet sina, za kojeg se vjerovalo da je na umoru. Otac ga bodri, ražalošćen, obećava mu da će ga školovati za inženjera, samo da se oporavi. Na opće čuđenje, do toga je i došlo. Mladi Tesla se oporavlja, godinu dana provodi u prirodi da bi se oporavio i kreće na studij Politehnike u Grazu. Nećemo se ovdje upuštati u njegove goleme uspjehe koji su slijedili, kao ni muke na koje je nailazio u sukobu sa kapitalistima. Jer, Teslu su pokrali redom svi koji su stigli: znanstvenici koji su kopirali njegov rad i proglasili se genijalcima uz podršku tiska. Jer - zar je obični Slaven zaslužan za blagodati modernog društva?

TESLA – STRASTVENI KOCKAR

Upoznajmo Teslu kao osobu, čovjeka, sa manama i voljom da ispravi pogreške. Kolikima je poznato da je Tesla u mladosti bio strastveni pušač? Morao se toga odreći iz zdravstvenih razloga. Čvrsto je tako odlučio i nije više zapalio cigaretu.
Tesla – kockar? Da, gajio je veliku strast prema kockanju. Jednom prilikom ga je majka molila da prekine, jer je upravo izgubio poveći iznos na kartama. On majci odgovara da može prestati kada god zaželi, "no zašto da se odričem nečeg što mi pruža takvo zadovoljstvo?". Majka mu donosi sav ušteđeni novac, predaje mu ga govoreći : "Što prije sve potrošiš, svima će nam biti lakše". Nikola shvaća poruku svoje majke i prestaje s kartanjem. Neko vrijeme je uživao u kavi, dok nije uvidio da ga tišti nekakav pritisak u prsima, te i kavu odbacuje.

Kako navodi njegov nećak, Sava Kosanović, koji ga je 1926. godine posjetio u Americi, Nikola se ophodi prema svom tijelu kao prema stroju, pazeći da sve funkcionira kao podmazano. Sava ne skriva svoje oduševljenje i divljenje, ponajviše time što poznati izumitelj ne postavlja sebe na povišenu razinu, već se sa svima ophodi dostojanstveno i ljubazno. U 80. godini života, kada se u jedan sat iza ponoći rastaje sa svojim sugovornikom, Tesla kupuje novine, odlazi u svoju hotelsku sobu, gdje će još sat-dva potrošiti na čitanje. Nije čitao samo novosti ili stručnu literaturu, volio je i Gundulića, filozofiju, beletristiku.

Knjižica od svega pedesetak stranica, maloga formata, oronula izgleda, pruža nam uvid u Teslu kakvog ne upoznajemo često. Čovjeka, sa svojim manama, no izrazito odlučnim stavom da se tim manama suprotstavi. Čovjeka ispred svog vremena, ispred kapitala, ispred slave. (Pripremio: Daniel Horvat, Fotografije: arhiva) 

FOTOGRAFIJE: 
1. Naslovnica knjižice Stjepana Ivezića 
2. Teslin portret iz 1933. godine
3. Gigantskom Teslinom zavojnicom čovjek se najbliže približio pražnjenju koje proizvodi munja
4. Dio iz knjige

O AUTORU:

STJEPAN IVEZIĆ (Petrinja, 1900. – Pula, 1967.)
Prije točno 70 godina Stjepan Ivezić objavio je knjigu "Tesla, ponos naše nacije". Pred kraj godine koja je posvećena ovom svjetskom velikanu prisjećamo se i gospodina Stjepana Ivezića koji je ostavio nemjerljiv trag na pulsku javnu i kulturnu scenu te nam u nasljeđe ostavio ovo pomalo zaboravljeno djelo. Osim knjige o Tesli, pokojni Stjepan Ivezić autor je i koautor još mnogih knjiga: Znameniti fizičari, objavljene 1934., Kemijski pokusi, iz 1937. i  nadopune objavljene 1946., Eksplozivi iz 1938., Fizikalni rječnik iz 1959., Nobel i nobelovci 1964., Leksikon nobelovaca 1965. te  Farmakološki rječnik 1966. (N. M.)

Facebook komentari