Nezadovoljstvo dugotrajnim radovima na kanalizaciji u Loboriki

ŠIBIĆ: „NERIJETKO NISMO U MOGUĆNOSTI PRIĆI SVOJIM KUĆAMA“
Radovi na izgradnji kanalizacije u mjestu Loborika u Općini Marčana traju od rujna prošle godine. Redakciji Regional Expressa javio se stanovnik Loborike Atif Šibić koji se požalio na dugotrajnost radova, ali i na način na koji se oni obavljaju. „Suočeni smo riskirati svoje živote i svoju imovinu (automobile) izbjegavajući neosigurane otvore koje ostavljaju za sobom, a nerijetko uopće nismo u mogućnosti doći svojim kućama“, kaže Šibić. 

Komentar na ovu situaciju dobili smo i  iz Općine. Iz Ureda načelnika Općine Marčana Predraga Pliška kažu da je poduzeće „Export gradnja“ izabrano za izvođača radova temeljem raspisanog javnog natječaja sa strane investitora „IVS- Istarski vodozaštitni sustav d.o.o.".

Na poslane fotografije i izjave stanovnika Loborike o nesigurnosti gradilišta i opasnosti za prolaznike, posebice za djecu, iz Općine javljaju: „Kako smo dobili informaciju od izvođača radova Export gradnje, fotografije koje ste priložili snimane su u tijeku izvođenja radova, šahtovi i rovovi ne puštaju se otvoreni na kraju dana“.

Na temelju prijave koju je stanovnik Loborike podnio Policiji, iz PU Istarske javljaju da su policijski službenici izišli na teren i utvrdili da nema prekršaja po Zakonu sigurnosti prometa na cestama. Kažu da će obavijestiti nadležne inspekcije kako bi utvrdile ima li nepravilnosti iz njihove domene rada. 

Ovi radovi traju već duže vrijeme, a odvijaju se na mnogim mjestima u Loboriki, čime se stanovnicima stvaraju teškoće u kretanju i svakodnevnim aktivnostima. U isto se vrijeme odvijaju i radovi pulskog Vodovoda na izgradnji 800 metara vodovodne mreže. Bez obzira na to što će rezultat radova biti nova kanalizacijska mreža, neki stanovnici nezadovoljni su izvođenjem radova.

Radovi će se prekinuti u razdoblju između 1. srpnja i 31. kolovoza, „a prometne površine na sadašnjim gradilištima izvođači radova dužni su do 30. lipnja dovesti u funkcionalno stanje“, kako piše u obavijesti stanovnicima koje su oni primili u svoje poštanske sandučiće. 
Kompletan završetak radova očekuje se sredinom 2020. godine, kada će započeti priključenje pojedinačnih objekata na sanitarnu kanalizaciju. 

Iz Općine Marčana mole stanovnike za strpljenje, no čini se da ga neki stanovnici nakon deset mjeseci ovakvih radova više nemaju te su u strahu za sigurnost i zdravlje sebe i svoje djece dok radovi traju.

(REx)

Facebook komentari