Ne odustajte od mora i vježbajte s nama !

VJEŽBANJE S MORENOM
Vrijeme i dalje prekrasno i toplo ali po jutrima se već osjeća kako jenjava puna snaga ljeta i da stiže promjena. Iz dana u dan promjene se dešavaju i u našem organizmu. Pokušajte ih uočiti, osjetiti i poštovati, a današnjim vježbama osjetite tu povezanost vode, mora i svog tijela.

Slika 1. i 2. Vaši kukovi, stražnjica i donji dio leđa biti će vam zahvalni za malo pažnje koju ćete im posvetiti ovom vrlo jednostavnom vježbom. Svi se volimo izležavati potrbuške u plićaku, a ako nas ljuljuškaju valovi užitak je još veći. Oslonite se na podlaktice ili dlanove, opružite noge i osjetite mišiće nogu i stražnjice. Prvo jednu minutu nogama radite pokrete kao kod kraul plivanja i osjetite što se dešava u vašim kukovima, guzi, donjem dijelu leđa i trbuhu. Zatim, kao na slici spojite petu uz petu dok prste stopala širite što više u stranu, a da se pete ne odvoje. Jednu minutu ili koliko možete udisajem širite opružene noge u stranu, izdisajem ih spajajte petom o petu. Mišići trupa su aktivni jer moraju držati gornji dio tijela mirnim dok se donji pomiče i savladava otpor vode.  

Slika 3. i 4. I dalje ste potrbuške okrenuti vodi, opruženim rukama s dlanovima na dnu. Dišite duboko dok pokušavate održati opružene i spojene noge mirno na površini vode. Osjetite kako se vaši duboki mišići centra tijela (zdjelični, trbušni i leđni) moraju aktivirati da bi vas držali mirnima dok vas voda pomiče. Zatim na sljedeći izdisaj povucite mišićima ruku, ramena i prsa svoje tijelo prema naprijed i odignite zdjelicu iznad vode aktivacijom trbušnih mišića dok su noge mirne i spojene. Sljedećim udisajem prepustite tijelo vodi da ga povuče natrag i pritom ne dozvolite da vam popusti pritisak dlanova o dno. Ponovite osam do deset puta.

Morska voda je nevjerojatno ljekovit medij za relaksaciju ili vježbanje. Važno je znati koristiti njezunu pomoć ili otpor koji stvara. Dok gornji dio tijela radi pokret pokušajte donji dio držati što mirnijim i obrnuto, na taj način ćete najbolje aktivirati mišiće koji vam svakodnevno pomažu da vaš centar tijela (zdjelica, trbuh i leđa) bude snažan, čvrst, a opet mobilan i da sve kretnje i gibanja možete sigurno i bez povrede izvoditi.           

(REX) 

Facebook komentari