Nastavlja se sa svim kapitalnim projektima u 2010. godini

MARTINČIĆ: ONO ŠTO JE OBEĆANO, IZVRŠITI ĆE SE
Valter Boljunčić, predsjednik podružnice IDS-a Pula, Marko Martinčić, predsjednik Kluba vijećnika IDS-a i Edi Gobo, tajnik podružnice održali su konferenciju za novinare povodom sutrašnjeg održavanja Gradskog vijeća te povodom nastale situacije u gradskim poduzećima. Boljunčić je istaknuo kako su za sutrašnje Gradsko vijeće bitne dvije točke, a to su nova organizacija gradske uprave te proračun za Grada Pule 2010. godinu.
Prijedlog jest da se od sadašnjih odjela gradske uprave dođe do preraspodjele čime bi se postigla racionalizacija te efikasniji rad. Tako će se odjel za socijalnu skrb, kulturu i obrazovanje spojiti u jedan odjel za društvene djelatnosti. Time će se stvoriti uvjet da građani lakše i prije dođu do rješenja svojih problema, ističe Boljuničić.
Što se tiče proračuna za 2010. Godinu, naglašava Boljunčić, da je nastavljen pozitivan trend, a to znači da se svi započeti projekti u Puli nastavljaju.
Martinčić je napomenuo kako će Klub IDS-a dati podršku racionalizaciji gradske uprave te je dodao kako moraju dati šansu onome tko ima izvršnu vlast da organizira rad u gradskoj upravi. „Mislim da ovo vodi ka racionalizaciji i da će je znati održati“ izjavio je Martinčić.
Vezano za proračun, Martinčić je rekao da s obzirom što smo u recesiji da proračun i nije tako recesijski, no prihodi isto tako ne rastu kako bi i trebali. Proračun ima kontinuitet, a to znači da ono što je obećano da će se i izvršiti. U djelu socijalne skrbi, zdravstva i kulture neće biti nikakvih redukcija u odnosno na posljednji rebalans te dodaje kako nitko nije zakinut.
Istaknuo je kako će se kanalizacija dovršiti, plinofikacija, izgradnja škole Veli VRh, obilaznica, uređenje groblja te održavanje nerazvrstanih cesta. Nastaviti će se s GUP-om, generalnim planom i nižim planovima, detaljnim planovima i urbanističkim planom. Ono što boli, dodaje Martinčić jest to da RH ne sudjeluje u proračunu s onim iznosima koje je obećala te da RH ne izdvaja ništa od potrebnih sredstava za Istru. Istaknuo je da se od izgradnje škole ne odustaje te će biti gotova iduće godine.
Boljunčić je objasnio da se radi o slijedećoj stvari, mora se dići kredit za ono što je RH trebala Istri dati. Kada bi se za Istru izdvajalo 10% onoga što Istra daje RH, imali bi 1.2 milijarde kuna više godišnje, odnosno imali bi još jedan proračun od 400 milijuna kuna. Mogla bi se izgraditi cijela zaobilaznica, dvije nove škole, bazen, mogla bi se vratiti sva zaduženja, uvesti besplatan javni prijevoz, dati po 1.000 kuna božićnice umirovljenicima, ukinuti prirez, te dati čak 5.000 kuna božićnice zaposlenicima.
Dodaje kako bi centralizacija trebala biti prisutna te bi omogućila lokalni razvoj. Ističe da je Istra niz godina, blago rečeno, izrabljivana.
Edi Gobo se osvrnuo na aktualnu temu ukidanja božićnica u Gradu i gradskim poduzećima. U vrijeme krize, radnici nisu sigurni niti u isplatu plaća, objašnjava Gobo, pa nije niti prihvatljivo pozivati na štrajk. Dodaje kako Bruno Bulić ima vrlo visoka osobna primanja.
„Sigurno je raditi u komunalnom poduzeću, svi će dobiti plaću iako posluju s gubitkom, kao u Herculanei“, izjavio je Gobo te postavlja pitanje, gdje je bio sindikat kada su radnici bili stvarno zakinuti proteklih 10 godina?
Također je rekao da kada Sindikat pregovara s privatnim poduzećima da se u pregovore ide pristojno, a kada se radi o Gradu, odmah se izaziva štrajk. (E.O.)

Facebook komentari