Nakon više od dva mjeseca održana je prva predstava u INK

OD SADA UŽIVAJTE U PREDSTAVAMA I KONCERTIMA BEZBRIŽNO NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE
U petak, 22. svibnja održana je prva predstava nakon više od dva mjeseca tišine u gledalištu Istarskog narodnog kazališta.

Gledalište s praznim redovima, praznim foteljama između mjesta označenih za sjedenje možda ne djeljuju obečavajuće, no pridržavanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i samo zdravlje su na prvom mjesto. Ono što je INK Pula dalo dodatni vjetar u leđa za sljedeće aktivnosti i programe zasigurno je reakcija publike. Glavni glumac Valter Roša upitao je publiku "Je li Vam nedostajalo kazalište?" na što se čuo snažan urlik publike u gledalištu s odgovorom  "Daaa!".

Nakon predstave INK se zahvalio publici i svom osoblju na odlično obavljenom poslu  ističući "Hvala publici koja se držala preporučenih mjera i našem osoblju koje je velikom brzinom propuštalo publiku nakon izvršenih postupaka pri ulasku u kazališnu zgradu."

Prva predstava koja se održala bila je "Mistero Buffo" koja je zbirka satiričnih monologa,a djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.godine.  Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Od sada možete pratiti razne koncerte i predstave u INK bezbrižno. Pratite INK i uživajte u programima koje su pripremili za Vas.

(REX/Izvor: INK Pula)


 

Facebook komentari