Nakon jaružala Uljanik na dražbu stavlja još dva nedovršena broda

VRIJEDNOST OVIH BRODOVA JE UKUPNO 267 MILIJUNA KUNA
Kako piše poslovni.hr, nakon jaružala još dva Uljanikova broda idu na prodaju. Stečajna upraviteljica Marija Ružić okupit će na Trgovačkom sudu u Pazinu za dva tjedna vjerovnike kako bi odobrili vrijednosti dvije gradnje predviđene za javnu dražbu – broda za prijevoz automobila Nov. 514, te Ro-Ro broda Nov. 531. 

Jaružalo, najvrjedniji brod, prodan je svom naručitelju Jan de Nulu u prvom dražbenom krugu za 794 milijuna kuna, a vrijednosti ova dva broda su znatno manja. 

Gradnju 514 ovlašteni sudski vještak procijenio je na 284,3 milijuna kuna, što znači da će u prvom krugu biti ponuđena za najmanje 213 milijuna, tri četvrtine procijenjene vrijednosti. Nedovršeni Ro-Ro, 531, vještak je procijenio na 72,4 milijuna kuna, pa će se ponuditi za 54 milijuna kuna. 

Na oba broda upisano je založno pravo razlučnih vjerovnika Ministarstva financija i HBOR-a, temeljem plaćenih državnih jamstava. Neslužbeno se čuje da su za brodove stigla pisma zainteresiranih kupaca, i to ne samo od naručitelja koji su zbog kašnjenja isporuke raskinuli ugovore, nego i potencijalnih drugih takmaca.

U slučaju broda 514 najzainteresiraniji je izvorni naručitelj norveška grupacija Siem, a za gradnju 531 naručitelj je bio luksemburški CldN. Obje su tvrtke imale dobru suradnju s pulskim škverom, a gradnje su bile dio serijskih narudžbi.

Kao i s jaružalom, ove dvije gradnje neće se nakon prodaje nastaviti dovršavati u pulskom škveru. Brod 514, inače, se gradio u 3. maju koji je bio podizvođač, a njegov je dovršetak i dio plana spašavanja tog brodogradilišta koji je i financijski poduprla Vlada.

Pitanje je što još slijedi Uljaniku i Uljanik Brodogradilištu, čija bi imovina, brodovi i oprema trebali biti preneseni na tvrtku-kćer Uljanik Brodogradnja 1852, čiji je dosadašnji direktor Emil Bulić u međuvremenu karijeru nastavio u Tele2 i još uvijek se traži nekoga tko bi preuzeo projekt novog Uljanika.

(rex/izvor poslovni.hr)

Facebook komentari