Nakon incidenta ispred MUP-a poduzete mjere zaštite djeteta

POLICIJA I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB REAGIRALI NA DOPIS REX-a ; CZSS: MJERE ZA ZAŠTITU DJETETA PODUZELI SMO I PRIJE
Nakon objavljene video snimke žene koja komadima kruha gađa automobile ispred zgrade MUP-a u Puli u utorak 6. kolovoza,  velik broj čitatelja javio nam se s informacijama da su više puta vidjeli istu ženu kako se agresivno ponaša i da se u svojim ispadima, svađanju s vozačima i prolaznicima nalazi u društvu malodobnog djeteta.  
Mnogi čitatelji s pravom su zabrinuti za sudbinu djeteta i moguće posljedice koje bi moglo pretrpjeti dijete s obzirom na svoju dob. 
Javnost je posebno senzibilizirana za ovakve slučajeve nakon tragičnog slučaja Chiare Pašić i ubojstva malodobnog Denisa, kada pravovremene reakcije sustava nije bilo i kada su mnoge institucije zakazale. 

Novinari Regional Expressa i sami su svjedočili agresivnom ispadu u blizini Doma hrvatskih branitelja kada je gospođa na prometnicu odbacila ruksak uz vrisak i plač djeteta, nakon toga je uslijedila agresivna svađa sa sudionicima u prometu i zbunjenost, scena je potresla sve prisutne a jedna od zaposlenica pošte izvijestila Centar za socijalnu skrb o nemilom događaju. 
Regional Express je prije dva dana zaprimio videozapis koji je  proslijedilo nadležnim službama MUP-u i Centru za socijalnu skrb s upitom jesu li upoznati sa slučajem i jesu li već zaprimili prijavu o sve učestalijim incidentima  iste ženske osobe, a koje bi mogle imati teške posljedice za malodobno dijete.  
Stigao nam je odgovor od obje nadležne institucije. 'Pulska policija je 6. kolovoza postupala po zaprimljenoj dojavi da ženska osoba  maltretira dijete. Provedenim izvidima nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ni prekršaja. O događaju je obaviješteno nadležno državno odvjetništvo i Centar za socijalnu skrb Pula-Pola radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. Dijete je adekvatno zbrinuto' – odgovorili su nam iz PU Istarske
Zanimljivo je da evidentno ometanje vozača tijekom vožnje na najprometnijem križanju u Puli, za policiju ne predstavlja prekršaj niti radnju kojom se dovode u opasnost svi sudionici u prometu.

Odgovor smo dobili i od Sandre Ventole, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Pula. Ona javlja da je 'CZSS Pula-Pola poduzeo potrebne mjere iz svoje nadležnosti radi zaštite djeteta'. Postavili smo pitanje o kojim se točno mjerama radi i u kojem su trenutku one poduzete  – prije ili nakon našeg dopisa u kojem smo im proslijedili videozapis. 

Nakon prvobitnog šturog odgovora iz CZZ stiže pojašnjenje i demantij uz naglasak "da su mjere za zaštitu djeteta poduzete i prije objave našeg članka". Međutim, upravo sada se postavlja pitanje kako se dijete moglo naći u ovoj i sličnim situacijama koje se ponavljaju unazad mjesec dana ako CZZ provodi mjere?

Očito da navedene mjere ili ne daju rezultata ili u Centru za socijalnu skrb smatraju opravdanim da malodobno dijete učestalo svjedoči agresivnim ispadima na javnim mjestima. 

Podsjetimo , Centar za socijalnu skrb može prvu 'žurnu mjeru izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji odrediti neovisno o tome je li u tijeku provođenje ili određivanje druge mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta'. 
Iz Centra u Puli javljaju nam da je dijete zbrinuto i da ne mogu iznositi nikakav drugi podatak 'sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka te podataka o osobnim i obiteljskim prilikama korisnika'.

Objava videozapisa izazvala je burne reakcije čitatelja, no tim postupkom Regional Express i čitatelj koji nam je snimku poslao učinili su korak prema institucijama i javnosti s ciljem zaštite djeteta i zbrinjavanja osobe koja je akter u sve više incidenata u javnosti uz nadu da će Centar za socijalnu skrb provesti zakonom predviđene mjere provjere uvjeta u kojima živi malodobno dijete. 
 (REX)

Facebook komentari