Najveće europsko okupljanje više od 1.500 judaša u Poreču

JUDO FESTIVAL JOŠ JEDNOM ODUŠEVLJAVA GOSTE I SPORTAŠE
Poreč će od 10. do 23. lipnja biti sportski dom za više od 1500 judaša, njihove obitelji, čelnike Europske judo unije, trenere, znanstvenike i brojne druge zaljubljenike u sport koji je «više od sporta». Između brojnih događanja na pet lokacija predstavnici medija i organizatora okupili su se na konferenciji za medije na kojoj su se u hotelu Parentium javnosti obratili predstavnici Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča, Plave lagune, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije.


- Zahvaljujem se u ime Grada Poreča organizatorima ovog predivnog događanja što su odabrali upravo naš grad za dovođenje preko 1500 judaša, njihovih obitelji i trenera. Ovo je nastavak naših napora da vrhunske sportske manifestacije dovedemo u Poreč i ugostimo na najbolji način – rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Zadovoljstvo dolaskom sportaša i zaljubljenika u judo iz 47 država izrazio je i Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča:

- Događanja poput Judo Festivala uvelike obogaćuju ponudu i povećavaju vanpansionsku potrošnju. Na ovaj način potvrđujemo sve priče o potencijalu sportskog turizma te se veselimo i svim daljnjim aktivnostima.

- Svake godine Judo Festival napravi veliki iskorak, a ove godine treba istaknuti kamp za djecu s posebnim potrebama. Tako nešto obogati, ne samo sportsko događanje, nego i cijelo društvo – istaknuo je Neven Staver, predsjednik Uprave Plave Laguna.

U ime domaćina, Hrvatskog judo saveza, predsjednica Sanda Čorak je istakula:
- Ovo je najveće europsko okupljanje judaša i iznimno smo ponosni što je tako dobar dojam svih prisutnih. Lijepo je vidjeti da se veliki napor svih uključenih isplati te da judaši iz cijelog svijeta jedva čekaju doći u Hrvatsku.

- Željela bih zahvaliti Hrvatskom judo savezu, Gradu Poreču i svim ostalim partnerima, koji su zaslužni za vrhunsku organizaciju ovako velikog događanja – rekla je Jane Bridge, dopredsjednica Europske judo unije (EJU), dok je glavni tajnik Europske judo unije nadodao:

- Svake godine raste broj posjetitelja, a uz tradicionalno odličnu organizaciju hrvatskih domaćina, imamo i vrhunske uvjete za rad na nekoliko tatamija i dvorana za predavanja. Ovo je velika stvar za europski judo i čestitam vam svima još jednom na tome.

Sve je počelo 10. lipnja Olimpijskim trening kampom (OTC), koji će ove godine trajati devet dana, a koji dovodi čak i najveću svjetsku zvijezdu, Francuza Teddyja Rinera. U istom periodu je i kadetski U18 trening kamp, dok U13 i U15 kamp traje tijekom cijelog Judo Festivala, kao i obiteljski judo kamp.

Kao što je istaknuto na konferenciji, velika novost ove godine je trening kamp za djecu s posebnim potrebama, 11. i 12. lipnja, za koji stručnjaci iz cijele Europe dolaze vidjeti rad hrvatskih trenera poput Marine Drašković iz Judo kluba Fuji, dobitnika nagrade #BeInclusive Europske komisije. Drugog dana kampa na druženje s polaznicima su došli olimpijski pobjednici Tina Trstenjak (SLO), Lukas Krpalek (CZE), Majlinda Kelmendi (KOS) te osvajačice europskih medalja Larisa Cerić (BIH) i Barbara Matić (CRO).

- Ovo su posebni trenuci i uživamo u svakoj prilici da radimo s djecom. Nekima od njih je ovo prvo putovanje bez roditelja, napreduju iz dana i dan. Jako sam ponosna jer možemo biti dio ovakvih kampova i pružiti im još jedan razlog za osmjeh – rekla je Barbara Matić, hrvatska reprezentativka.

Prenošenje znanja s europske i svjetske razine na lokalnu razinu je iznimno važno te će za to poslužiti program «Unaprijedi svoj klub». Tako će hrvatski treneri imati priliku dodatno se unaprijediti u radu s djecom između osam i 12 godina, i to 15. i 16. lipnja.

Veliko znanje i iskustvo i ove godine će prenijeti stručnjaci iz legendarnog Kodokan instituta (Tokio, Japan). Svi zainteresirani će od 13. do 16. lipnja moći raditi s europskim i svjetskim prvacima, pitati sve što ih zanima i napredovati u svojim vještinama. Od 12. do 14. lipnja u Poreču se održava i znanstvena konferencija «Istraživanja primjenjiva u judu».

Partneri Judo festivala su HEP d.d., Plava laguna d.d., Turistička zajednica Grada Poreča i Hrvatska turistička zajednica. Dođite pogledati treninge i aktivnosti te se uvjerite zašto je judo više od sporta. (REX/foto Manuel Angelini)

Facebook komentari