Najavljeni 2. Dani različitosti - VIDEO

DANI SE ODRŽAVAJU OD 19. OŽUJKA DO 2. TRAVNJA
Sve veći broj djece s teškoćama kao i sama potreba za povećanjem svijesti o djeci s teškoćama, u ustanovama ranog i predškolskog odgoja te želja da se ovoj temi da važnost koju zaslužuje razlozi su za održavanje drugih Dana različitosti koje organiziraju Dječji vrtić Pula, Dječji vrtić "Mali svijet", Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda-Pula i Gradska knjižnica i čitaonica Pula uz podršku osnivača Grada Pula.

Tim povodom održana je danas u Gradskoj palači konferencija za medije na kojoj su više o samoj temi rekle zamjenica gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci, ravnateljica DV Pula, Mariza Kovačević i psihologinja mentorica DV Mali Svijet Irena Brajković.

Zamjenica gradonačelnika naglasila je važnost koju ustanove preuzimaju na sebe, gdje u korak s vremenom i problemima nastoje pružiti svakom roditelju i djetetu adekvatnu edukaciju, motivaciju i zadovoljenje potreba.

Naglasila je kako je bitno da se roditelji imaju gdje obratiti, educirati i znati da zajednica brine i čini sve da svjesno, promišljeno, motivirajuće i planirano pristupi djetetu bez obzira na različitost, rekla je Puh Belci.

Ravnateljica DV Pula, Mariza Kovačević, rekla je kako kroz Dane različitosti kreću s obilježavanjem i drugih bitnih datuma na ovu temu, kao što je 21. ožujka Svjetski dan osoba s Down sindromom, te 26. ožujka Dan darovite djece. Naglasila je važnost i spremnost koju vrtići nude da se izađe u susret obiteljima, što se ogleda u različitim načinima i pristupima u kojima vrtić uključuje obitelji i njihovu djecu i dostižnih očekivanja za svako dijete bez obzira na različitost, dodala je ravnateljica.

Dječji vrtić Pula će i ove godine staviti naglasak na prezentiranju pozitivne i dobre prakse, koje vrtić kao okruženje ima.

Psihologinja mentorica DV Mali Svijet, Irena Brajković, naglasila je važnost prepoznavanja određenih potreba kod djece, u što spada i darovitost jer kod ranog prepoznavanja može se dijetetu posvetiti veća pažnja, dodala je kako je bitna suradnja roditelja te naglasila kako su potrebe iz godine u godinu sve veće za nekim posebnim pristupom.

Od 1247 djece u gradskim vrtićima 80 je darovite djece i 28 djece s posebnim potrebama.

Grad Pula u 2019. godini u Proračunu je osigurao 48,1 milijuna kuna za predškolski odgoj, od čega 8,2 milijuna kuna za subvencioniranje roditelja u vrtićima drugih osnivača.

Drugi Dani različitosti traju od 19. ožujka do 2. travnja, a počinju današnjim predavanjem u Gradskoj knjižnici u 17,00 sati na temu „Okruženje kao poticaj razvoju djeteta s teškoćama u razvoju.“

(rex/foto Manuel Angelini, video Renata Šimić)

Video vezan uz članak

Facebook komentari