Najavljena prva online edicija Festivala Encijan

28. I 29. KOLOVOZA PUTEM FAEBOOK STRANICE
U prostoru Istarske županije u Pazinu, u srijedu, 26. kolovoza 2020. godine, u 12 sati održana je konferencija za medije povodom najave prve edicije Festivala Encijan koji će se održati online 28. i 29. kolovoza. Općina Lanišće zajedno s Istarskom županijom organizira festival koji osim encijana i njegovih ljekovitih svojstava promovira njegov uzgoj te uzgoj drugih zaštićenih vrsta, ali i cjelokupnu Ćićariju, njezinu bogatu prirodu i tradiciju. Konferenciju je otvorio dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, koji je u uvodnoj riječi pozdravio svih osam partnera projekta te ukratko opisao projekt Kaštelir, naglasivši kako je područje Ćićarije iznimno pogodno i krije veliki potencijal za razvoj poljoprivrede i ekološke proizvodnje. Upravo je Festival encijan centralni događaj projekta koji ima za cilj gospodarski razvoj, ali i proširenje turističke ponude projektnog područja.

“Festival će se održati u dvije edicije po dva dana, prva edicija festivala bit će isključivo online, putem Facebook stranice Projekta Kaštelir (https://www.facebook.com/kastelir.interregsihr/)”, kazala je Maja Vižintin, viša stručna suradnica za međunarodne projekte i razvoj u UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, a sve u cilju poštivanja svih epidemioloških mjera propisanih zbog situacije uzrokovane COVID-19 virusom. Druga će se edicija održati u veljači 2021. Godine te će obje obuhvatit različite aktivnosti od obrazovnih do promocije domaće kuhinje i proizvoda lokalnih proizvođača, obrtnika te društvenih poduzeća. No obuhvatit će i promociju bogatstva kulturne baštine gradina, života u njima te botaniku i etnobotaniku s područja Ćićarije.

Festival Encijan dio je projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir koji se aktivno provodi od 1. listopada 2018. godine. Financiran je od strane Istarske županije s ukupno 214.627,56 eura, dok je Općina Lanišće sudjelovala s 89.844,66 eura. Središnja nit projekta su ostaci gradina (Kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja - brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeća pr. Kr.). Roberta Medica načelnica Općine Lanišće istaknula je da je ovo važan i velik projekt za Općinu Lanišće, koji će oživjeti bogatu kulturnu i prirodnu baštinu te revitalizirati ruralno područje Ćićarije, napomenuvši da će osim Festivala encijan, na jesen biti organizirana i obuka za turističke vodiče.

Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje baštine gradina preko njihovog vrednovanja, zaštite, revitalizacije i promocije, upotrebom neinvazivnih pristupa temeljenih na suvremenoj informacijsko - komunikacijskoj tehnologiji. Zarastanjem gradina, iseljavanjem lokalnog stanovništva, gubitkom tradicije i povezanosti s drevnom prošlošću, izgubilo se i znanje o biljkama koje su u ono vrijeme rasle na tom području te o njihovom korištenju. Projektom se želi predstaviti tadašnji način života – kroz tradicionalnu upotrebu samoniklog bilja (etnobotanika) i uzgoj starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika), oživjeti drevnu povezanost ljudi s biljkama te uključiti prirodnu i kulturnu baštinu u inovativnu i održivu turističku ponudu. Baština će u skladu s modernim vremenom biti predstavljena na način na koji će služiti održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem.

Astrid Prašnikar, voditeljica projekta "Kaštelir", navodi: "Projekt se sastoji od tri stupa, arheologije, botanike i turizma, a unutar njega predstavljeno je 20 gradina od ukupno čak 550 koliko ih ima na projektnom području. Predstavljene će biti četiri gradine, a bit će izrađena i mobilna aplikacija."
Na kraju se prisutnima obratio Hrvoje Krivošić ispred JUPP Učka naglasivši značaj biljke encijan i njegovu specifičnost rasta na višim nadmorskim visinama rekavši i da je prvi, probni nasad encijana zasađen. U sklopu prve edicije Festivala održat će se niz online predavanja i radionica: Život na gradinama, Botanika i etnobotanika, Kulinarska radionica, Ljekovito bilje i njegovo korištenje, Ekološka poljoprivreda/travarstvo, Radionice: obrti. Dio edukativnog programa održat će se uživo putem ZOOM aplikacije, a potom kroz video prezentacije. Tijekom 30 minutnog ZOOM-a predavači će predstaviti svoju radionicu koja će zatim uslijediti kroz video snimak. U ZOOM javljanja uključiti se može prema sljedećem rasporedu:

28.08.2020. PETAK
11:00   Život na gradinama,  Mario Zaccaria - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJEucuitpjouG9U-DfVmmHRV3XufUrQu6XsR  
13:30   Obrti i tradicija Ćićarije - ZOOM NAJAVA  
https://zoom.us/meeting/register/tJEvd-uhrjIqHNPWY1KsRdWOWt2270o9vYsl  
16:00  Hrana od divljih plodova, Pino Kuhar  - ZOOM NAJAVA
 https://zoom.us/meeting/register/tJcucempqzIjEtNSuuXeP36xy8cV0C_eipV8
18:30 Ljekovito bilje i njegovo korištenje, upoznavanje,  Hrvoje Krivošić - ZOOM NAJAVA
 https://zoom.us/meeting/register/tJUrd-uvqzMvHdMRDtgi5McfjlQ6Y8JIqWDy

 29.08.2020. SUBOTA
11:30  Ekološka poljoprivreda/travarstvo, Ivan Mihovilović - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJ0vf-CupzwoHdfy75vbizBn1H9wJMl__hHx  
14:00 Ljekovito bilje i njegovo korištenje, primjena,  Hrvoje Krivošić - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJwsceqtqjsuHNEczhvoAZ7bPPVutMCp9V3H  
16:30 Radionica: Hrana od divljih plodova - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJEtde6vrzIuG9HeoAxn7Bg5xLg4EJZ3rwzy ;

Konferenciji su nazočili:
1. Roberta Medica, Načelnica Općine Lanišće
2. dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije
3. Astrid Prašnikar, voditeljica projekta "Kaštelir"
4. Maja Vižintin, viša stručna suradnica za međunarodne projekte i razvoj UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo
5. Lorena Žakić, pročelnica JUO Općine Lanišće/Referent za financijsko i dr. savjetovanje u sklopu projekta „Kaštelir“

 

(REX)

Facebook komentari