Najavljena humanitarna utrka „Pregledom do osmijeha“

PORTARATA, NEDJELJA, 6. LISTOPADA U 11 SATI
Povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku „Pregledom do osmijeha“, najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i rad Davorka Maras Tkačuk, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dr. Danijela Lazarić-Zec, voditeljica Odjela za radiološku dijagnostiku dr. med. Vinka Kos, tajnik Atletskog kluba Medulin Elvis Peršić i predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović.

Program na Portarati počinje u 10 sati. Za zabavni program bit će zadužena grupa Arsenal i voditeljica Dorina Tikvicki.

Utrka u apsolutnoj kategoriji dužine 6.300 metara započinje na Portarati u 11 sati a trčat će se pulskim ulicama u 4 koncentrična kruga, uključujući i uspon na Kaštel, sa ciljem na Portarati.
Uz utrku, istovremeno će se održati i rekreativna šetnja koja također kreće s Portarate odmah nakon trkača.
Trasa utrke i šetnje simbolizira dojku, ali i teški put koje žene liječene od karcinoma dojke moraju proći kako bi pobijedile ovu opaku bolest.

Utrka je humanitarnog karaktera te će se startnina u iznosu od 60 kuna ili više prikupljati kao dobrovoljni prilog namijenjen provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u udruzi GEA.
Prijave se zaprimaju na http://www.geapula.hr/prijave ili na dan natjecanja od 9.30 do 10.30 na Portarati.
Svi sudionici utrke i šetnje dobivaju prigodni startni paket i promotivnu majicu. Po završetku utrke, nakon podjele prigodnih nagrada najuspješnijim trkačima, slijedi okrjepa. Naime, Istarsku maneštru pripremat će Street food two, a sredstva za kupnju namirnica osigurala je Istarska županija.

Zahvaljujući MedVid produkciji iz Pule utrka će se uživo prenositi na Facebook stranicama Medvid produkcije i Kluba Gea.

U dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Pule pulski će divovi i veliki rotor u Šijani od petka 4. do nedjelje 6. listopada 2019. svijetliti u ružičastoj boji, a pulski obrtnici i poduzetnici koji imaju trgovine i druge poslovne prostore u centru Pule te u trgovačkim centrima svoje će izloge urediti u ružičastoj boji sa znakom ružičaste vrpce i porukom „Pregledom do osmijeha“.

Cilj ove manifestacije je ukazati na problem raka dojke i uputiti žene da redovito odlaze na preventivne preglede te da vrše samopregled dojke.

Nažalost, stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Godišnje u Istarskoj županiji oboli 128 žena, dok oko 50 žena umire zbog ove bolesti. Na razini Republike Hrvatske godišnje oboli gotovo 2.750 žena, a umre ih više od 850.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari