Najavljena humanitarna akcija ‘Dan narcisa 2018.’

NA PULSKOJ TRŽNICI U SUBOTU 24. OŽUJKA OD 9 DO 13 SATI
Klub Gea Pula 19. godinu za redom organizira humanitarnu akciju Dan narcisa koja će se održati u subotu 24. ožujka od 9 do 13 sati na gradskoj tržnici kod fontane, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea.

Riječ je o manifestaciji koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti na problem raka dojke i važnosti prevencije o čemu je govorila i predsjednica Kluba Nataša Vitasović: ''Želimo podučiti žene i ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka jer je tada šansa za izlječenje puno veća. Pokušavamo izgraditi kulturu brige o vlastitom zdravlju i utjecati na svijest žena o potrebi redovitih odlazaka na preventivne preglede, mamografiju i ultrazvuk dojki, ali i potrebu samopregleda dojki.'' Naime, statistički podaci pokazuju da broj novooboljelih raste te da je smrtnost u nas previsoka. U Hrvatskoj se 2014. godine broj novooboljelih od raka dojke popeo na 2.664, a umrla je 1071 osoba. U Istri su 2014. novooboljele 134 osobe, a umrlo je čak 60 žena.

Važno je napomenuti da će dio prikupljenih novčanih sredstava iz akcije Dan narcisa 2018. Klub Gea uplatiti Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna Zagreb, za nabavku aparata za jednokratno zračenje. Sredstva za kupnju ovog aparata već se nekoliko godina prikupljaju putem raznih humanitarnih akcija i do sada je prikupljeno 1,5 milijuna kuna, a nabavna vrijednost mu je preko 5 milijuna kuna. Aparat bi uvelike olakšao liječenje novooboljelih žena, osobito onih iz naše županije koji na zračenje odlaze u riječku bolnicu.

Nekoliko riječi o misiji Kluba kazala je Liljana Vojnić, dipl. oec., podsjetivši kako je Gea neprofitna organizacija koja djeluje već 21 godinu, a izgrađena je uz puno ljubavi, upornosti i entuzijazma. ''Svaka žena koja se suoči s bolešću slobodna je doći u Udrugu gdje joj je osim pružanja psihosocijalne pomoći na raspolaganju i savjetovalište sa stručnom pomoći.''

Doktor onkolog Mario Božac s medicinske je strane objasnio kako je rak dojke najčešći zloćudni tumor u ženskoj populaciji koji najčešće zahvaća žene od 40. godine na dalje, dok je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović nadodao kako je upravo dob najznačajniji i jedini čimbenik na koji se ne može utjecati kada je riječ o prevenciji bolesti.

''Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, a u tijeku je peti ciklus pozivanja žena određenog godišta (rođenih između 1947.-1966. godine) na mamografski pregled koje se nakon poziva mogu javiti u najbližu jedinicu, kojih je u Istri ukupno šest'' istaknula je Danijela Lazarić Zec, dr.med. specijalist epidemiologije.

Za kraj je predsjednica Udruge iskoristila priliku i pozvala sve građane koji se žele uključiti u akciju i darivati narcise da to učine u petak 23. ožujka u prostorijama Kluba Gea u Puli na adresi Nobileova 1 od 11 do 19 sati.
(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari