Najavljen novi Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu

UREDNIČKA ODGOVORNOST MORA POSTOJATI
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na jučerašnjoj sjednici Vlade najavila je donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu. Razmatra se da se za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama utvrdi odgovornost onih koji upravljaju tim servisima i koji zarađuju na oglašavanju.

''Što se tiče osobne odgovornosti pojedinca, ona postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu ako se krše zakoni.'' - istaknula je ministrica.

Ministrica je najavila osnivanje Vijeća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tijela, tako da ne bude jedini institut zaštite pojedinca podizanje sudskih tužbi, nego da postoji regulator, odnosno tijelo gdje će stručne osobe ocjenjivati je li došlo do kršenja zakona.

Osim toga ministrica Nina Obuljen Koržinek je rekla da će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.

"U onom dijelu gdje su mediji, dakle gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost kako za tekstove, tako za komentare koji se objavljuju, jer urednička odgovornost mora postojati.", - naglasila je ministrica kulture.

(rex)

Facebook komentari