Najavljen 5. Festival multikulturalnosti - VIDEO

FESTIVAL ĆE SE ODRŽATI U TITOVOM PARKU OD 7. DO 9. LIPNJA 2018.
Peti Festival multikulturalnosti održat će se po prvi put na otvorenom, u Titovom parku u Puli, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli.
Na festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoju gastronomiju, kulturu, umjetnost, tradicionalne nacionalne nošnje, pjesme i druga nacionalna obilježja koja njeguju. Cijele se godine pripremaju za prezentaciju na ovom festivalu, pa će program biti vrlo bogat.
„I ove godine povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Istarska županija putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine organizira Festival multikulturalnosti. Kao i prethodnih godina, na Festivalu će udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije kroz trodnevni prigodni program predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, svoje pjesme, običaje i kulturu svoga naroda“, kazala je uvodno zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.
Pročelnik Torbica podsjetio je kako se ovog tjedan održavaju razne manifestacije koje promoviraju našu baštinu, poput Festivala istrovenetskog narječja u Bujama, susret „Versi na šterni“ u Vižinadi, Festival multikulturalnosti u Puli itd.
„Spomenute manifestacije dokazuju da u Istri imamu iznimno bogatu kulturnu scenu te da nam je stalo do svih vidova kulture. Upravo se u tome krije naše bogatstvo“, smatra pročelnik za kulturu.
Svoje zadovoljstvo suradnjom, kao i sudjelovanjem na Festivalu multikulturalnosti izrazili su i predsjednik Nacionalne zajednice bošnjaka Istre Senad Pršić te predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“ Žužana Maša

„Festival je prilika da svi mi koji živimo u istri pokažemo bogatstvo svojih kultura, koje se prožimaju u svakodnevnom životu. Festival je jedinstven u Hrvatskoj i time se neizmjerno ponosimo“, kazao je  Pršić.
Svečano otvaranje Festivala multikulturalnosti održat će se u četvrtak, 7. lipnja u 19 sati u Titovom parku programom “Pjesmom i plesom kroz bogatu kulturnu baštinu nacionalnih manjina“.
(REX/foto i video:Renata Šimić)

Video vezan uz članak

Facebook komentari