Najava događanja u Šišanu od 11.-13.06.2009.

ŠIŠAN: SAMANJ SVETEGA FELIKSA I FORTUNATA

Od četvrtka 11. pa do subote 13.6. u Šišanu će se održati Samanj Svetega Feliksa i Fortunata koji će između ostalog, za cilj imati predstaviti tradiciju, kako u folklornom smislu tako i ono kako su živjeli naši stari misleći prvenstveno na poljoprivredu te život i običaje iz prošlosti. Organizacije Samanja prihvatila se Zajednica talijana Šišan uz suorganizatore Lovačko društvo BENA, Poljoprivrednu udrugu AGROMLADICA i BRB Šišan pod pokroviteljstvom Općine Ližnjan.
Prvog dana, 11.6. program započinje u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Feliksa i Fortunata sa izradom ZOJE (vijenca kojim se ukrašava raspelo koje se potom nosi u procesiji) od žena koje ga  tradicionalno izrađuju sa malom radionicom i poukom o izradi za zainteresirane. U 17 sati održava se svečana Sveta misa sa tradicionalnom procesijom po ulicama Šišana i zaustavljanje na 4 oltara (Caxe del laco, Trebole, San Piero e Piassa). U 20 sati otvoriti će se izložba starih fotografija u velikoj sali Zajednice talijana, dok je za 20:30 sati planirano otvaranje izložbe posvećene lovu u maloj sali Zajednice talijana povodom 15. godišnjice Lovačkog društva BENA.
Drugog dana, 12.6. u 13 sati otvorit će se Samalj poljoprivrede koji je posvećen obradi zemlje u cilju žetve "OD SJETVE DO ŽETVE" sa izložbom starih alata, te prezentacijom i degustacijom tipičnih proizvoda (vino, rakija, maslinovo ulje, sir, pršut, med), te 1. Smotra maslinovog ulja Općine Ližnjan. U 17:30 sati bit će predstavljene tradicijske narodne nošnje Šišana u velikoj sali  Zajednice talijana Šišan, dok će se s početkom u 20 sati na istom mjestu održati koncert svih sekcija Zajednice talijana (dramska sekcija, dječji zbor Abracadabra i mješoviti pjevački zbor) i njihovih gostiju mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Ližnjan.
Posljednjeg dana program počinje u 9 sati nastavkom Samlja poljoprivrede i Smotre maslinovog ulja, koji će, uz već postojeće sadržaje, predstaviti proces ručne izrade sira. U 10 sati u dječjem programu sudjeluju plesna skupina pod vodstvom Marte Maurović i mali recitatori iz Šišana i Ližnjana. Od 11 sati planirana je zabava uz rimoniku štajerku Nevena Majcana iz Marčenegle sa prijateljima, a u 12 sati dodjela nagrada na pozornici ispred zvonika proizvođačima maslinovog ulja. Za posjetitelje u ponudi je i ručak - šugo od divljači s palentom u pripremi lovaca Lovačkog društva BENA, maneštra i fritaja NK Šišan. U 14 sati start je 7. biciklijade LIMIDO TOUR ispred župne crkve u organizaciji BRB Šišan, a večernji program počinje u 21 sat zabavom uz Trio MAŽININ i završava koncertom GUSTAFA od 22:30 sati uz druženje do sitnih jutarnjih sati. (REX)