Na Stoji ‘želatina’ na samom ulasku u more - VIDEO

INVAZIVNIH REBRAŠA IMA SVAKIM DANOM SVE VIŠE
Čini se kako rebraša na pulskim kupalištima ima svakim danom sve više. Na Stoji smo sinoć pokušali ući u more, morali smo razmicati želatinasta stvorenja rukama. Plivanje bez doticanja rebraša je, kako se čini postalo nemoguće. Ima ih na svim pulskim kupalištima.

Riječ je o invazivnoj vrsti koja je poznata po tome da uništava plavu ribu jer se hrani istom vrstom planktona - Zooplankton kao i plava riba. Populacija rebraša Mnemiopsis leidyi, u slobodnom prijevodu Morski orah do prošle je godine kod nas bila zanemariva.

Mnemiopsis leidyi potiče s atlantskih obala Amerike, a 1982. je balastnim vodama tankera za prijevoz nafte dospio u Crno more. U nekoliko godina se toliko razmnožio, da je do kolapsa doveo ribarstvo Rumunjske, Bugarske  i Turske, posebno zbog pada populacije inćuna.

Na našem području sjevernog Jadrana predator rebrašu Mnemiopsis leidyi je domaća vrsta rebraša - Beroa, no, kako tvrde stručnjaci, njena je populacija premala da bi se uspješno borila s ovom invazivnom vrstom. Jedinke Beroe ovata viđene su u moru pokraj Pule, ali je riječ o zanemarivom broju.

Rebraši su za ljude bezopasni.

Pogledajte video čitatelja. (D.F./M.A.)
 

Video vezan uz članak

Facebook komentari