Na OET-u svečano otvoren Studentski poduzetnički inkubator

ROBERT ZENZEROVIĆ:  MOGU SE UKLJUČITI SVI STUDENTI S PODUZETNIČKIM IDEJAMA
Danas je na Odjelu za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković" pulskog Sveučilišta svečano otvoren Studenski poduzetnički inkubator - SPIN. „Riječ je o projektu koji predstavlja prvi korak na putu ostvarenja poduzetničkog sveučilišta i prvi je takav inkubator u regiji", izjavio je voditelj i autor projekta SPIN, doc.dr.sc. Robert Zenzerović. Pojasnio je da se u rad inkubatora mogu uključiti svi studenti koji imaju poduzetničkih ambicija i ideja, a u njihovom radu pomoći će im studenti dodiplomskog studija. Dodao je da su studenti već iskazali interes za sudjelovanje u radu SPIN-a, te su pristigle prve ideje. Vrpcu je prilikom svečanog otvaranja prerezao  Dražen Pros - zamjenik ministra Ministarstva poduzetništva i obrta.


Uređenje i opremanje inkubatora omogućeno je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta u okviru programa poticanja poduzetništva „Poduzetnički impuls" sredstvima u visini od 70.000 kuna, a opremanje je potpomognuo i Odjel za ekonomiju i turizam Sveučilišta „Jurja Dobrile" s dodatnih 20.000 kuna.

„Svaka kuna koja je uložena u razvoj poduzetničkih inkubatora je dobra investicija u budućnost poduzetništva i obrta, a uz poticanje START UP programa od preko 30 milijuna kuna i konceptom kontinuiranog obrazovanja omogućen je rast i razvoj gospodarstva te samozapošljavanje koje će postati normalna pojava u Hrvatskoj", istaknuo je Dražen Pros u svom govoru prilikom otvorenja.

Da će studenti tijekom studija steći neophodna znanja o poduzetništvu i samozapošljavanju, potvrdila je i prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović, zamjenica pročelnika Odjela za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković" koja je pojasnila da je u razvijenim zemljama Europe transformacija sveučilišta u poduzetnička sveučilišta normalna pojava, te kako je otvaranje poduzetničkog inkubatora dobar primjer spajanja dvaju sektora, obrazovanja i poduzetništva.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i predstavnici svih relevantnih institucija ključnih za razvoj gospodarstva u Gradu Puli: Eros Sorić iz Obrtničke komore, Jasna Jaklin Majetić iz Hrvatske gospodaraske komore - Županijske komore Pula,  Vinko Knez iz Grada Pule,  Valerio Drandić iz Istarske županije, predstavnici pulske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te mnogi profesori i studenti Sveučilišta koji su imali prilike razgledati prostore inkubatora u prizemlju zgrade Sveučilišta.
 
Misija Studentskoga poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Puli jest kreiranje i poticanje poduzetničke kulture, inovacija i svijesti o nužnosti interdisciplinarnoga povezivanja svih sastavnica Sveučilišta, gospodarstva i javne uprave (od lokalne do državne razine).

Putem studentskog poduzetničkog inkubatora poduzetnicima početnicima, u ovom slučaju studentima, osiguravaju se materijalni uvjeti obavljanja djelatnosti, odnosno suvremeno uređen i opremljen prostor, ali i savjetodavna potpora od strane nastavnog osoblja - mentora i ostalih studenata koji će predstavljati potporu poduzetnicima početnicima stječući istovremeno praktična znanja koja će im omogućiti brže i lakše zapošljavanje. Funkcioniranje inkubatora zamišljeno je na način da se poduzetnim studentima i studentima s najkvalitetnije razrađenom poduzetničkom idejom osiguraju prostori za samostalno pokretanje poduzetničkog pothvata i obavljanje djelatnosti u kritičnom razdoblju od prve tri godine nakon čega se pretpostavlja da će biti osposobljeni samostalno djelovati na tržištu. Usporedno s razvojem poduzetničke ideje i pokretanjem poduzetničkog pothvata od strane najpoduzetnijih studenata, putem studentskog poduzetničkog inkubatora omogućiti će se redovitim studentima stjecanje praktičnih znanja na način da studentima - poduzetnicima početnicima pomažu u obavljaju različitih usluga poput istraživanja tržišta, vođenja poslovnih evidencija i sl.

Kroz nekoliko tjedana očekuje se raspisivanje natječaja za popunjavanje studentskog poduzetničkog inkubatora za kojeg već postoji interes studenata.
Formiranje studentskog poduzetničkog inkubatora logičan je slijed intenzivnijeg uključivanja akademske zajednice, odnosno Odjela za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković" u gospodarski razvoj lokalne zajednice koji traje već nekoliko godina. Naime, u okviru svojih redovitih obveza na pojedinim kolegijima studenti već sada rješavaju konkretne projektne zadatke pružajući na taj način pomoć nizu malih poduzetnika uz istovremeno stjecanje praktičnih znanja. Osim povezanosti s malim poduzetnicima, studentima je omogućeno sudjelovanje u provođenju niza stručnih i znanstvenih projekata putem novoformiranog Centra za empirijska društvena istraživanja i trendove čime se studentima omogućuje stjecanje odgovarajućih kompetencija te u konačnici lakše i brže zapošljavanje.
(Piše: Doris Floričić/REX/Foto: Safet Omerović Basso)

Facebook komentari