Na plažama će biti 15 osoba na površini od 100 četvornih metara?

SVATKO ĆE IMATI SVOJIH 6,5 KVADRATA, A SVE ĆE NADZIRATI ZAŠTITARI
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije te za kupanje na bazenima i u vodenim parkovima, pri čemu je maksimalan broj osoba na plažama ograničen na 15 na površini od 100 četvornih metara. "Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 četvornih metara neto površine prostora", stoji u preporukama HZJZ-a. Uz to, za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se pridržavanje pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metar, što uključuje i distancu prilikom kupanja.

Dezinficiranje ležaljki nekoliko puta dnevno
Također, na ulazu i u samom prostoru gdje borave posjetitelji nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite, kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Na morskim i slatkovodnim kupalištima je na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom. Također, koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca i osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere. Ležaljke treba dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego što je drugi gost koristi.

"Treba pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno, treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima", dodaje se u uputama.

"Preporuke HZJZ-a predviđaju maksimalni kapacitet plažnog prostora od 15 ljudi na 100 m2, što znači 6,6 m2 po osobi na plaži, odnosno udaljenost između 2 ležaljke od 1,5 metara. Prosječna površina plaža u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi 2432m2 (podatak iz Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama Splitsko-dalmatinske županije), što bi značilo kapacitet od maksimalno 365 kupača prema standardima HZJZ-a. Preračunato u ležaljke, ako bi prosječna ležaljka zauzimala 15m2, to bi značilo maksimalno 162 ležaljke po plaži. Napominjemo, radi se o prosjeku", kazao je za Dalmacija Danas kaže Čogelja. privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

(REX)

Facebook komentari