Na natjecanju „Valbandon ispod čripnje“ sudjelovala 21 ekipa

VALBANDON ISPOD ČRIPNJE 2019.
Tradicionalna manifestacija „Valbandon ispod čripnje“, odnosno 17. natjecanje u pripremanju jela ispod čripnje, održano je u subotu, 17. kolovoza  na valbandonskoj plaži, gdje je usprkos visokim ljetnim temperaturama, svoje vještine u pečenju raznovrsnih jela u posudama od gize prekrivenim žarom pokazala 21 ekipa. Među njima bio je i Klub 119. brigade Pula te Veterani Domovinskog rata. Kuhanje na otvorenoj vatri tvrdoglavo opstaje na našim prostorima uglavnom kao muška aktivnost, jer osim što rezultira specifičnom aromom hrane, vezano je uz drevni pojam ognjišta kao središta svake kuće, gdje se okupljala obitelj ili prijatelji, te se razgovara, druži, uz pripremu jela.

Visoka tehnologija posljednjih je godina dramatično promijenila ne samo profesionalne nego i amaterske kuhinje. Vatra u termičkoj obradi ostala je, međutim, neodoljivo privlačna mnogim kuharima i njihovoj sljedbi. Raznovrsnost načina priprave hrane na otvorenoj vatri, žaru i pepelu čini hrvatsku kulinarsku tradiciju apsolutno neprikosnovenom. Prekrivena žarom, čripnja u sebi skriva raznolike sastojke za veličanstveni susret ljubitelja dobre, osobito tradicionalne, istarske kuhinje. 

Ovladavanje majstorstvom uz ognjište zahtijeva i posebne sposobnosti i vještine jer postojanost temperature i koncentracija aromatske pare nad jelom ključ su vrhunskog okusa. U tom smislu veličina riba i raspored povrća, primjerice, jedinstveni su u svakoj pojedinoj izvedbi i zahtijevaju fino nijansiranje prekrivanja čripnje žarom i pepelom kao i trajanje pripreme ekipe.
Većina sladokusaca drži kako je priprava jela pod pekom vrhunac kuharstva na žaru, stoga biti proglašen majstorom pripremanja jela ‘spod čripnje, koja žari tisućljetnim šarmom, potvrda je istinskom znanju, pa se za ovo valbandonsko natjecanje svake godine prijavljuje sve više natjecatelja amatera. 

Osvajanjem prvog mjesta u kategoriji riblje čripnje ekipa Kluba 119. brigade osim što je opravdala višegodišnju nazočnost na ovoj i sličnim manifestacijama, poput „Marčanskog šuga“, okupila je članove Kluba i njihove obitelji gdje su uz zajedničko druženje i gastronomske užitke proveli ugodnu večer u opuštenoj i veseloj atmosferi prekrasnog ambijenta valbandonske plaže.

(REx)

Facebook komentari