Na današnji dan rođen je legendarni Sergio Blažić - Đoser

IN MEMORIAM (8. TRAVNJA 1951. - 18. SIJEČNJA 1987)
Na današnji dan rođen je Sergio Blažić - Đoser (Pula, 8. travnja 1951. - Pula, 18. siječnja 1987.), legendarni pjevač Atomskog skloništa.

Sergio Blažić rođen je u Puli 1951. godine. Karijeru rock pjevača započinje u pulskoj rock skupini King Stones, da bi zatim bio u grupi Hush, koparskom Bumerangu a potom od 1976. godine je član Atomskog skloništa. U Atomskom skloništu je snimio šest albuma i stekao veliku popularnost.

1983. godine s Atomskim Skloništem u Sjedinjenim Američkim Državama za američko tržište objavljuje album Space Generation. Nakon povratka u Pulu s grupom je snimio još dva albuma. Bolovao je od Hodgkinove bolesti od koje je obolio 1971. godine. Atomsko sklonište posljednji put nastupa sa Sergiom Blažićem 21. srpnja 1986. godine, na oproštajnom koncertu u pulskoj diskoteci "Piramida". Tada su nastupili u standardnoj postavi: Sergio Blažić, Dragan Gužvan, Bruno Langer, Zdravko Širola, pojačani Eduardom Kancelarom za klavijaturama.

Nezaboravne su njegove interpretacije pjesama Ne cvikaj generacijo, Infarkt, Pomorac sam majko, Oni što dolaze za nama, Najveći mrav u mom vrtu, Djevojka broj 8, Pakleni vozači,

Umro je od posljedica Hodgkinove bolesti u Puli 18. siječnja 1987. godine. Na njegovu pokopu dva dana kasnije bilo je prisutno više od 4.000 ljudi.

U spomen na njegovo glazbeno djelovanje i borbu protiv Hodgkinove bolesti u Puli se od 1988. do 2008. godine održavao Memorijal Sergio Blažić - Đoser. 2015. godine zelena površina (poljana) u pulskoj Krležinoj ulici nazvana je njegovim imenom Poljana Sergia Blažića - Đosera.

(rex)

Facebook komentari