Na današnji dan rođen je Georg von Trapp

VILLA TRAPP NALAZI SE NA VERUDI U PULI
Na današnji dan 4. travnja 1880. rođen je Georg Ludwig Ritter von Trapp, poznat kao barun von Trapp, austrougarski mornarički časnik. Zahvaljujući postignućima na moru tijekom Prvoga svjetskog rata, stekao je mnogo odlikovanja uključujući vojni red Marije Terezije. Priča o njegovoj obitelji poslužila je kao inspiracija za mjuzikl ''Moje pjesme, moji snovi''.

Rođen je u Zadru, tadašnjem glavnom gradu Kraljevine Dalmacije, a slijedeći obiteljsku tradiciju od 1894. godine pohađa pomorsku akademiju u Rijeci nakon čega odlazi na službu u Pulu gdje se istaknuo kao vrstan podmorničar. Postignuća na moru tijekom I. svjetskog rata donijela su mu brojna odličja, kao i plemićku titulu.

Von Trapp se prvo oženio za Agathu Whitehead, nećakinju St Johna Brodricka i unuku Roberta Whiteheada, izumitelja torpeda. Upravo je ona krstila U-boot U-6 na kojemu je on prvi put zapovijedao. Agathino naslijeđeno bogatstvo uzdržavalo je par i omogućilo im da osnuju obitelj. Njihovo prvo dijete Rupert rodio se 1. studenoga 1911. u Puli. Obitelj je živjela u vili u Budicinovoj ulici 11. U braku su imali šestero djece: Agathu, isto rođenu u Puli, Mariju Franzisku, Wernera, Hedwigu, te Johannu, sve rođene u Zell am Seeu u obiteljskom domu Erlhofu, te Martinu rođenu u Klosterneuburgu u obiteljskom domu Martinsschlösselu.

Agathe Whitehead umrla je 3. rujna 1922. od šarlaha kojim se zarazila preko svoje kćeri Agathe. Obitelj je kupila vilu u Aigenu, predgrađu Salzburga i preselila se 1924. Oko 1926. godine Maria Franziska oporavljala se od bolesti i nije mogla pohađati školu, pa je von Trapp unajmio Mariju Augustu Kutscheru iz obližnje opatije u Nonnbergu kao paziteljicu, nakon što su se zaljubili Maria i Georg vjenčali su se 26. studenog 1927. godine.

O VILI TRAPP U PULI

Villa Trapp (ponekad Casa Trapp), austro-ugarska je vila u pulskoj rezidencijalnoj četvrti Verudi izgrađena 1912.-1913. godine prema projektu arhitekta Ferdinanda Geyera. Naziv je dobila po vlasniku, slavnom austro-ugarskom podmorničaru Georgu Ludwigu von Trappu, čiji je život prikazan u filmskom klasiku ''Moje pjesme, moji snovi''.

U tadašnjoj Via Milizia kao zadnja u nizu rezidencijalnih vila visokih časnika C. i kr. ratne mornarice dovršena je 1913. godine Trappova kuća. Istočno od svojeg prvoga susjeda Miklósa Horthyja, posljednjega zapovjednika austro-ugarske ratne mornarice, Georg von Trapp financirao je izgradnju vile s dvama katovima, dok središnji dio vile na južnoj strani ima tri kata. Glavni, rezidencijalni ulaz u vilu nalazio se s južne strane gdje se nalazi glavno ulazno stubište jednostavne forme i uokvireno kamenim stupovljem i ulaznim terasama istih oblika. Skladnost cjeline naglašavaju arkadure otvora lovačke sale u prizemlju, u čijem se unutarnjem dijelu ističe izvorni ukrašeni kasetirani drveni strop. Vila je imala i pomoćne objekte za poslugu, kočiju i ogroman park.

(DV/Wiki)

Facebook komentari