Na današnji dan je rođen Mario Andretti, svjetski prvak u Formuli 1

MARIO ANDRETTI JE ROĐEN U MOTOVUNU 28. VELJAČE 1940.
Mario Gabriele Andretti, talijansko-američki vozač automobilističkih utrka, rođen je Motovunu 28. veljače, 1940., tada pod talijanskom okupacijom. Bio je svjetski prvak u Formuli 1 1978. godine s bolidom Lotus-Ford, pobjednik 500 milja Indianapolisa 1969. godine i američkog Cart-Champcar prvenstva 1965., 1966., 1969. i 1984. godine.

Uz Dana Gurneya je jedini vozač koji je ostvario pobjede u najvažnijim automobilističkim natjecanjima - Formuli 1, IndyCaru (prvenstva CART i USAC), Svjetskom prvenstvu sportskih automobila (World Sportscar Championship) te NASCAR Sprint Cupu. Kao sportaš izuzetne dugovječnosti, nastupao je i u sedmom desetljeću svog života.

Andretti je ujedno posljednji Amerikanac (ima i talijansko državljanstvo) koji je osvojio naslov u Formuli 1 te 1978. godine, a njegova posljednja pobjeda na Zandvoortu na VN Nizozemske ujedno je i posljednja pobjeda jednog američkog vozača. Momčad Lotusa dominirala je te sezone pobjedivši na 8 od 16 utrka.

Interesantno te godine kad je Andretti bio svjetski prvak debitirali su u Formuli 1 legenda kao što su trostruki svjetski prvak Brazilac Nelson Piquet, te prvak iz 1982. Finac Keke Rosberg, dok je svoju prvu pobjedu na jednoj utrci ostvario Kanađanin Gilles Villeneuve.

A da je Mario Andretti postao svjetski prvak u jakoj konkurenciji dokazuje i podatak da su te godine vozili i Niki Lauda (Austrija), Carlos Reutemann (Argentina), John Watson (V.B.), Jody Scheckter (JAR), Emerson Fittipaldi (Brazil), Jacques Laffite (Francuska), Riccardo Patrese (Italija), James Hunt (V.B.), Didier Pironi (Fra), Clay Regazzoni (Švicarska), Vittorio Brambilla (Italija), svi velike legende tog doba.

Nažalost, te godine je na Monzi na VN Italije poginuo Andrettijev momčadski kolega, veliki Šveđanin Ronnie Peterson, koji je na kraju posthumno bio doprvak.

Mario je od 1966. godine nekoliko puta posjetio rodni kraj, i to sam ili s obitelji, a zadnji put to je bilo prošle godine. 2004. godine Oldtimer club iz Pule postavio je ploču na njegovu rodnu kuću.

(rex/foto wikipedia i arhiva)

Facebook komentari